Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Sveiki!

Šiandien nutariau parašyti straipsnį apie du (ar netgi tris) kosmetikos ingredientus, kurie yra bene visoje kosmetikoje, kuri skirta plovimui ar prausimui - prausikliai, šampūnai ir pan. Tai SLS - Sodium Lauryl Sulfate, SLES - Sodium Laureth Sulfate ir Sodium Coco-Sulfate. Trumpai papasakosiu, kas tai yra iš cheminės pusės, kuo šie ingredientai skiriasi ir kodėl vienas ar kitas yra geriau.

Pirmiausia - kuo skiriasi SLS ir SLES? Iš esmės skiriasi sudėtimi ir toksiškumu. SLS (angl. SDS) dar gali būti vadinamas Sodium Dodecyl Sulfate, arba natrio dodecilsulfatas. Dodecil- reiškia pradinį alkoholį, iš kurio pagaminta ši druska - 1-dodekanolis (C12H25OH), kitaip dar vadinamas laurilo alkoholiu (toks yra trivialus pavadinimas). Druska yra gaminama taip: alkoholis reaguoja su sieros rūgštimi, "pasiimdamas" SO3 2- dalelę ir tapdamas vandenilio laurilsulfatu, kuri turi stiprias rūgštines savybes ir tuo yra pavojingas. Šis junginys yra neutralizuojamas natrio karbonatu (liaudiškai kalbant - kalcinuota arba skalbiamąja soda), rūgščioji druska, gauta prieš tai, savo molėkulėje pakeičia H+ dalelę Na+ dalele ir gaunamas kosmetikoje naudojamas natrio laurilsulfatas, CO2 ir vanduo (karbonato rūgštis, susidariusi kaip šalutinis produktas, skyla). SLES yra pakankamai panašus junginys, tik skiriasi gamyba - įsiterpia etoksi- (etilo alkoholio okso grupės) prijungimas. Iš esmės tai panašios sudėties junginiai - abu gaminami iš dodekanolio ir abu yra sulfatai.
Sodium Laureth Sulfate

Sodium Lauryl Sulfate

Turint omenyje, kad šie junginiai abu - sulfatai ir abu yra stiprios rugščios druskos dariniai, galima numanyti, jog abu dirgina odą ir nėra labai sveiki odai. Kadangi jie yra paviršiaus aktyvumo medžiagos ir skirtos konkrečiai valymui, galima numanyti, kad kartu jie ir ardo odos lipidinį sluoksnį, kuris apsaugo odą nuo įvairių bakterijų ir kitų pavojų, taip pat sausina odą, gali sukelti bėrimą ir kitų negalavimų. Vien jau tai verčia produktus, kuriuose yra šis ingredientas, rinktis labai atsargiai. SLES dar yra pavojingas ir tuo, jog jo gamybos metu, o būtent - etoksidinimo stadijoje, gali susidaryti šalutinis junginys, vadinamas 1,4 - dioksanu, kuris yra pripažintas galimai kancerogeninį poveikį turinčiu junginiu (atlikus testus su gyvūnais tai buvo patvirtintas gyvūnams pavojingas kancerogenas). Nei JAV, nei EU (turimais duomenimis) šio ingrediento kiekiai kosmetikoje nėra griežtai reguliuojami, todėl, kosmetikos gaminiuose, turinčių SLES, gali būti ir iki 300 milijoninių dalių šio junginio. EU rekomenduojamas saugus šio ingrediento kiekis yra 10 milijoninių dalių. 

Šaltinis: wikipedia.org
Sodium Coco-Sulfate (natrio koko-sulfatas) - iš esmės labai panašių savybių junginys, nes gaunamas praktiškai taip pat, kaip ir prieš tai aptarti du ingredientai. Tik jeigu ankstesniuose yra naudojami alkoholiai iš lauro rūgšties, o gaminant šį ingredientą - iš kokoso aliejaus gaunamų riebalų rūgščių. Todėl gaunamas mišinys. Deja, 48 % iš jų sudaro... lauro rūgštis. Todėl iš esmės gauname sulfato druskų mišinį, kuriame 48 % yra SLS, kitos yra kitokie sulfatai - natrio kaprilo sulfatas, natrio dekano (C10) sulfatas ir t.t. Visi jie turės panašias savybes, kaip ir SLS. Tačiau kol kas šis ingredientas yra mažiau ištirtas (nes yra pakankamai naujas) ir laikomas mažai toksišku odai.

Ar buvo naudinga?
Jei taip, pasek mane čia ir instagrame: mint_coffeee ir lauk naujienų?
Radai klaidų ar nori kažką pridurti? Rašyk! Maloniai lauksiu ir visada esu pasiruošusi diskutuoti. 

Šaltiniai: 
http://www.hebebotanicals.co.nz/sodium-coco-sulfate-another-synthetic-detergent/
https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_194.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_dodecyl_sulfate
https://en.wikipedia.org/wiki/Ethoxylation
https://en.wikipedia.org/wiki/1,4-Dioxane
https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_laureth_sulfate
http://chemicaloftheday.squarespace.com/qa/2011/9/26/sodium-coco-sulfate.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Coconut_oil#Composition_and_comparison
https://www.ewg.org/skindeep/ingredient/706033/SODIUM_COCO-SULFATE/#.WzjM3KczbIU

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.