Kelionės / Ryga: EscapeRoom questai, Trys Broliai, Rygos katedra, Kačių namas. Jūrmala

Sveiki!

Šiandienos įrašas bus apie trumpą savaitgalio kelionę į Rygą. Pasistengsiu kuo išsamiau papasakoti apie šį miestą, jo įžymias vietas, kiek viskas kainuoja ir kas verta dėmesio, o kas ne.
Gero skaitymo!

Taigi, iš Lietuvos (Kauno) pajudėjome apie 6 valandą ryto penktadienį. Važiavome praktiškai be sustojimo, pralėkėme Jelgavą (beje, labai gražus miestelis pasivaikščiojimui) ir galiausiai apie 10 valandą atvykome į Jūrmalą, pažiūrėti į jūrą ir pamatyti patį miestelį. Jūrmala - kurortinis miestelis, kur kas mažesnis už mūsų Palangą, iš esmės labai panašus į Šventąją. Paplūdimys nėra labai didelis, pagrindinė gatvė Jomas iela yra tikrai kur kas mažesnė, nei, pavyzdžiui, J. Basanavičiaus gatvė, bet ją galima būtų laikyti pagrindine - pilna parduotuvėlių, kavinių ir yra didelis viešbutis Jūrmala Spa. Priešingai nei J. Basanavičiaus gatvė, Jomas iela eina lygiagrečiai jūros pakrantės. Šiuo metu pakrantės kavinės ir dauguma miestelio kavinių yra uždarytos, tačiau jau matosi paruošiamieji darbai Jūrmalos festivaliui, kuris šiemet bus labai didelis, turint omenyje, jog Latvija švenčia šimtmetį, lygiai taip pat, kaip ir Lietuva.
Į pačią Jūrmalą įvažiavimas yra mokamas - 2 €/1 diena. Prie įvažiavimų yra aparatai, kuriuose lengvai galima susimokėti ir atsispausdinti bilietą, kuris liudija apie sumokėtą mokestį. Taip pat bilietą įvažiavimui galima iš anksto užsisakyti čia, kad nereikėtų stovėti eilėje laukiant prie aparato. Kai atvykome, eilės galima sakyti nebuvo, tačiau išvykstant po daugmaž valandos matėme tikrai ilgą mašinų grandinę. Ir čia tik prie vieno įvažiavimo, ties kuriuo yra 5 ar 6 aparatai.

Išvažiavę iš Jūrmalos Rygą pasiekėm šiek tiek po 12 valandos (išvykom apie 11:30). Pirma stotelė buvo vieta, kur apsistosim. Pirmąkart besilankydama Rygoje buvau Konventa Seta viešbutyje, nakvojome vieną naktį dviese ir rinkomės variantą su pusryčiais. Sumokėjome 45 € už normalius, labai skanius pusryčius ir vietą Rygos centre (toliau aprašomos Mažoji ir Didžioji Gildijos bei Kačių namas, o taip pat Juodagalvių namai už kelių šimtų metrų). Kambarys buvo nedidelis, bet švarus, su pakankamai erdviu dušu, žodžiu, variantas buvo tobulas. Čia paspaudę galite gauti 10 % nuolaidą savo apsilankymui per Booking.com, o viešbučio nuorodą palieku čia.
Bet šįkart nusprendėm išbandyti Airbnb paslaugas ir išsinuomojom butą pakankamai netoli centro (nueiti galima per 10-15 min, be to, visiškai šalia yra viešojo transporto stotelė). Šiek tiek užtrukom paieškose, nes Airbnb adresas ir adresas aprašyme skyrėsi, dėl to truputį teko truputėlį pasivaikščioti aplink rajoną. Galiausiai, radom ir butą, ir šeimininkę - atvykom anksčiau, nes 13:30 mūsų laukė jau kiti planai, o check-in tik nuo 14 valandos. Bet šeimininkė labai draugiška ir supratinga - leido mums palikti daiktus, kol ji tvarkosi bute, ir eiti savo reikalais. Šeimininkė, kaip supratau, laisvai šneka latviškai, angliškai ir rusiškai, mes bendravom rusų kalba. Manau, suprastų ir lietuviškai, nes Lietuvoje, kaip pati minėjo, lankosi. Šeimininkė išsiskyrė savo svetingumu - mums atėjus ir pabuvus vos 10 minučių, ji spėjo supasakoti, kur nueiti, kur pavalgyti, kur ir iki kada dirba parduotuvės, ką nusipirkti, ir visai nesvarbu, kad mes turėjom savo planą sustyguotą nuo A iki Z, buvo labai malonu iš jos pusės, kad ji šitaip išsamiai ir geranoriškai dalinasi informacija, kur nueiti ir ką nuveikti.

Butas švarus, tvarkingas, labai didelis ir patogus gyventi ne tik keturiems (mūsų atvejis), bet ir šešiems ar netgi daugiau žmonių (jei tik atsivežat čiužinį ar ką nors, ant ko galima miegoti, miegamų vietų yra 6, šeimininkė papildomo mokesčio už žmones neima, bent jau taip nurodyta Airbnb). Kiemas yra užtvertas užkardu, į laiptinę galite įeiti tik su kodu (kodą duoda šeimininkė), laiptinė naujai suremtuota ir labai graži bei tvarkinga. Butas turi du uždarus miegamuosius, patalynė yra keičiama ir skalbiama, lygiai taip pat, kaip ir rankšluoščiai (atėję juos radome dar šlapius po skalbimo), o jeigu reikia - yra ir skalbyklė, imkite ir naudokitės. Skalbimo miltelių taip pat yra, prausimosi priemonės irgi paliktos, vienas minusas - vonia super siaura, tai jeigu nesibodit išsimaudyti apgyvendinimo vietų voniose, su šita kils problemų dėl vietos trūkumo. Bet dušu pasinaudoti yra komfortiška ir tas siaurumas čia problemų nesukelia. Karštas ir šaltas vanduo yra ir viskas be problemų. Virtuvė yra sujungta su svetaine ir sudaro vieną didelę erdvę, kurioje yra ištiesiamas kampas (dar dvi miegamosios vietos), valgomasis stalas 6 žmonių kompanijai, virtuvė turi didžiulį šaldytuvą ir visą "amuniciją" maisto gaminimui - keptuvės, įvairūs indai, nuotraukose galite įžiūrėti ir barą :)) Be to, yra atskiras čiaupas geriamam vandeniui įsipilti. Gaminti nebandėm, nebent sumuštinius su kava, todėl šito pakomentuoti negaliu - ar švarūs indai, kaip viskas veikia ir pan., bet įspūdį paliko neblogą. Balkono viename iš miegamųjų praktiškai nėra, bet išeiti parūkyti toks balkonas yra tinkamas - ten netgi specialiai paliktas stiklainiukas nuorūkoms sumesti. Staliuko ar kėdės ten atsinešti vargiai pavyks, nes yra siaura ir bus nepatogu. Šeimininkė turi vieną įdomią savybę - visus paliktus daiktus ji palieka ir neišmeta. Tokiu būdu virtuvėje yra baras ir mini vaistinėlė su įvairiais vitaminais, vonios spintelėje galite rasti dantų šepetėlių, dantų pastos, kosmetikos, kambaryje su rašomuoju stalu taip pat yra kosmetikos, įvairių daiktų, netgi rūbų (2 iš 3 stalčių yra užimti). Kodėl? Klausimą reikėtų užduoti šeimininkei. Nepaisant to, viešnagė jos namuose labai patiko, pati šeimininkė taip pat labai operatyviai atsako į visus kilusius klausimus, todėl drąsiai galite kreiptis bet kada, net ir 22 valandą vakaro. Dvi naktys 4 žmonėms atsiėjo 80 eurų, taigi, viena naktis žmogui - 10 €. Paspaudę ir užsiregistravę per Airbnb čia , gausite 30 eurų nuolaidą pirmai 65 € ir didesnės vertės kelionei. Na, o čia palieku buto nuorodą.

Pirmas miegamasis šalia svetainės
Galite rasti papildomą patalynę, lygintuvą, rankšluoščių

Virtuvė


Valgomasis

Siaurutė vonia

Norit skalbyklės? Prašom:)


Vaizdas pro antro miegamojo langą

Mažytis balkonas

Svetainė, dešinėje durys į pirmą miegamąjį

Svetainė+valgomasis

Koridorius, durys į vonios kambarį ir įėjimas į antrą miegamąjį. Už manęs lauko durys

Antras miegamasis

Antras miegamasis


Automobilį pastatėme netoliese esančioje saugomoje ir užtvaru atitvertoje, deja, neasfaltuotoje, stovėjimo aikštelėje. Ji įsikūrusi adresu Ernesta Birznieka-Upiša iela 22. Kaina - 4 €/24 valandos. Šiaip, visoje Rygoje tokių aikštelių labai daug, nes visur miesto prieigoje stovėjimas yra mokamas, darbo dienomis, jeigu gerai atmenu, mokamas visada, šeštadieniais - nuo 9 iki 17 valandos. Sekmadieniais nemokamas ir tas jaučiasi - mašinų persipildo ir vietos tiesiog nėra. Bet čia kalba eina apie tokius rajonus, kurie yra panašiu atstumu nuo paties centro, kaip mūsų aikštelė. Pačiame centre stovėjimas mokamas ir sekmadieniais, t.y. kiekvieną dieną nuo 6 valandos ryto iki vidurnakčio. Pastatyti ir nesusimokėti nepavyks - labai aktyviai dirba kontrolieriai, kurie netgi nerašo baudos lapelių, o tiesiog vaikšto ir fotografuoja automobilius. Paskui gaunate malonų laiškelį, liepiantį baudelę susimokėti. Apmokėti stovėjimą galima SMS žinute arba kortele automate. Grynieji netinka.

Toliau 13:30 sekė pabėgimo kambarys. Tai dienai turėjome du pabėgimo kambarius - Bunkerį (Miera iela 61, nuoroda čia) ir Senąją Kapitono Kajutę (Lačpleša iela 43/45, nuoroda čia). Į pirmąjį mus priėmė labai maloni mergina, kuri viską išsamiai paaiškino ir jos pagalbos (cha cha, naudojomės visomis trimis) buvo labai naudingos ir informatyvios. Iš pačio kambario beveik ištrūkom, bet laiko, deja, pritrūko - todėl "sprogom" :) :) (tikslas - išminuoti bombą). Negadindama malonumo ir įdomumo dar pasakysiu, jog kambarys susideda iš dviejų kambarių. Tikrai labai įdomus ir galvą verčiantis pasukti pabėgimo kambarys! Rekomenduoju!

Antrasis kambarys sekė po poros valandų ir buvo visiškai šalia mūsų gyvenamosios vietos, todėl nuėjome per daugmaž 10 minučių pėsčiomis. Ten mus pasitiko jaunas vaikinas, kuris maloniai mus priėmė ir taip pat viską labai išsamiai paaiškino. Šis kambarys buvo kur kas lengvesnis, negu pirmasis, nors puslapyje yra teigiama, jog jie abu - panašaus lygio. Viskas būtų pasisekę puikiai ir būtumėme ištrūkę per kokias 40-45 minutes, jeigu kambarys šiek tiek nebūtų strigęs, bet reikia tikėtis, kad po mūsų jie trikdžius sutvarkė. :) Su techniniais nesklandumais įveikėm kambarį per 50 minučių.

Pabėgimo kambario kaina darbo dienomis iki 18 valandos - 35 € 4 žmonėms, po 18 valandos darbo dienomis ir savaitgaliais - 50 € 4 žmonėms. Mažesniam žmonių skaičiui kainos mažesnės. Planuojam eiti į Pjūklą (šiuo metu remontuojamas, bus tuo pačiu adresu, kaip ir antrasis kambarys) ir dar yra keletas įdomių kambarių būtent pas juos. Galiu pasakyti taip: tai buvo mano trečias ir ketvirtas kambariai, man patiko, kiti trys žmonės buvo du apie 45 metų amžiaus ir vienas mano amžiaus ir ėjo pirmąkart. Visus įtraukė ir sudomino vienodai ir jie nori dar! Todėl galiu pasakyti, kad questai yra puikia pramoga įvairaus amžiaus grupėms. Kambariai yra pritaikyti latviškai kalbantiems, anglakalbiams ir rusakalbiams.

Toliau sekė trumpa pietų - pavakarių pertraukėlė. Iš ankstesnių rekomendacijų turėjome pasiūlymą užeiti į Lido, todėl ten ir užsukome. Ši kavinė-restoranas yra savitarnos tipo, t.y. imi padėklą, dediesi maistą (na, arba šašlykus ir kai kuriuos kepsnius, taip pat bulvytes fri tau įdeda netoliese dirbanti darbuotoja, karštus gėrimus taip pat), galiausiai kasininkė viską suskaičiuoja ir susimokėjęs sėdiesi prie stalo valgyti. Su sriuba, gėrimu ir antru patiekalu bei desertu vienas žmogus gali pavalgyti daugmaž už 10 €. Tai gana populiari vieta pavalgyti ir pačių restoranų vien Rygos centre yra berods penki. Tvarkinga, švaru, greita ir skanu. Maistas geros kokybės, pasirinkimas gal ne pats didžiausias, bet yra iš ko rinktis.

Skaitydami apie Rygą ir jos lankytinas vietas, tikrai atrasite šias vietas - Tris Brolius, Mažąją ir Didžiąją Gildijas, architektūros muziejų, Rygos katedrą, Rygos pilį ir Šv. Petro bažnyčią. Pačią pirmąją dieną mes spėjome apžiūrėti praktiškai visas, tik katedrą ir Šv. Petro bažnyčią pasilikome kitai dienai, kodėl - papasakosiu toliau.

Trys broliai - tai trijų gyvenamųjų pastatų kompleksas, sudarytas iš trijų Maza Pils iela esančių 17,19 ir 21 numeriais pažymėtų namų. Visi trys broliai yra skirtingo amžiaus ir skirtingo stiliaus. Pats seniausias - baltasis brolis (Maza Pils iela 17). Jis pastatytas apie 1490 metus ir savyje turi Renesanso ir gotikos stiliaus elementų. Beje, šiame pastate yra įsikūręs ir Latvijos architektūros muziejus, kuris dirba pirmadieniais 9-18, antradieniais-ketvirtadieniais 9-17, penktadieniais 9-16, savaitgaliais nedirba. Nei pirmą, nei antrąkart aš jame apsilankyti tiesiog nespėjau. Kiek teko skaityti, muziejus yra nemokamas ir turi vieno kambario ekspoziciją, kurioje galima apžvelgti architektūros istoriją. Lankymui užtruksite apie 15-20 minučių. Oficialus puslapis čia.
Antrasis brolis - Vidurinysis - pastatytas 1646 metais ir turi savyje olandiško manierizmo bruožų, na o trečiasis - Žaliasis - brolis pastatytas 18 amžiaus pabaigoje. Šio namo šeimininkai buvo amatininkai, kurie pirmus du aukštus skyrė gamybai ir prekybai, o trečias aukštas buvo skirtas gyvenamosioms patalpoms. Pastatas turi baroko stiliaus bruožų. Taigi, Trys broliai, galima teigti, jog kiekvienas mena skirtingus Rygos (ir Latvijos) architektūrinius laikotarpius.

Trys broliai

Mažoji ir Didžioji Gildijos abi įsikūrusios Amatu iela (Amatų gatvėje) 5 ir 6 numeriais pažymėtuose pastatuose. Mažoji gildija priklausė Rygos amatininkams, Didžioji - Rygos pirkliams. Šiuo metu Didžioji gildija yra koncertų salė. Abu pastatus verta aplankyti kaip architektūros paminklus.
Didžioji gildija. Šaltinis čia.

Mažoji Gildija. Šaltinis čia.
Rygos pilį taip pat būtina apžiūrėti. Tai yra labai gražus pastatas architektūrine prasme, todėl tikrai verta pamatyti. Pilis pastatytas 1330 metais, vėliau XV a. pabaigoje nuniokota ir atstatyta 1515 metais. 2013 metais patyrė gaisrą, 2012-2016 metais vyko pilies restauracija. Priešais pilį yra ir Latvijos banko pastatas, kuris taip pat vertas dėmesio. Šiuo metu Rygos pilyje gyvena Latvijos prezidentas, todėl visuomet ten rasite budinčius ginkluotus sargybinius. 

Rygos pilis. Šaltinis čia.
Latvijos bankas. Šaltinis čia
Taip pat verta pamatyti Rygos įžymybę Kačių namą. Meistaru iela 10 adresu įsikūręs pastatas išsiskiria dvejomis piktų, pakeltomis uodegomis stovinčių kačių skulptūromis ant smailių stogų. Viena iš legendų sako, jog pastato savininku buvęs vienas pirklys nesutiko įstoti į Didžiąją Gildiją dėl konflikto ir savo nepasitenkinimą šia organizacija nusprendė išreikšti būtent šiomis skultūromis - kačių uodegas atsukdamas Gildijos pusėn. 

Kačių namas. Šaltinis čia.
Bremeno muzikantai - vadinamosios perestroikos metu sukurta skulptūra, nors ir pastatyta garsiosios brolių Grimų pasakos atminimui, bet turi ir politinę reikšmę. Bremeno muzikantai žiūri ne pro langą į plėšikų šventę, o per geležinę uždangą į naują pasaulį. Šis paminklas humoristiškai atspindi to meto aktualijas ir buvo padovanotas Rygai nuo "miesto-brolio" Bremeno 1990 metais. Dabar čia fotografuojasi dauguma turistų, atvykusių į Rygą, kai kurie tiki, jog patrynus muzikantų nosis lydės sėkmė. Paminklas yra šalia Šv. Petro bažnyčios. 

Bremeno muzikantai ir turistė
Į Šv. Petro bažnyčią verta pasikelti liftu į apžvalgos bokštą. Vaizdai yra nerealūs. Aukščio baimę turinčius žmones (tokius kaip aš) iškart nuraminu - aikštelė yra nedidelė ir aptverta grotomis, todėl jausitės saugiai ir tvirtai net ir šiame 72 metrų aukštyje. 

Vaizdas, vertas pasikėlimo. Šaltinis čia
Pasikelti į bokštą suaugusiems kainuos 9 €, studentams - 7 €, moksleiviams - 3 €, vaikams iki 7 metų nemokamai. Visi norintys lengvatos turi parodyti dokumentus. Nuo gegužės 1 d. iki rugpjūčio 31 d. darbo dienomis liftas dirba nuo 10 iki 19, kasa nuo 10 iki 18 valandos (pirmadienis - laisva diena), savaitgaliais ir švenčių dienomis - nuo 12 iki 19 valandos liftas, kasa - valanda trumpiau. Kitu sezonu viskas dirba valanda trumpiau (nuo rugsėjo 1 d. iki balandžio 30 d.). 
Taip pat galite aplankyti ir pačią bažnyčią, kurioje eksponuojami įvairūs vietinių menininkų meno kūriniai. Darbo valandos tokios pat, kaina suaugusiam 3 €, studentui 2 €, moksleiviui 1 €, vaikams iki 7 metų nemokamai. Pensininkams, 1-2 grupės invalidams pateikus pažymėjimą taip pat lankymas nekainuoja nieko. Nusileidus nuo apžvalgos aikštelės apžiūrėjome ekspoziciją, todėl reikėtų suprasti, jog kėlimosi bilietas atstoja du bilietus - į ekspoziciją ir į bokštą. 

Rygos katedra yra garsi tuo, kad turi antrus didžiausius vargonus Latvijoje. Katedroje yra organizuojami 20 minučių trukmės koncertai, kuriuose galite išgirsti šiuos vargonus skambant ne visai bažnytiniame kontekste. Man, kaip netikinčiam žmogui, tai buvo labai įdomu, nes esu įpratusi girdėti vargonus pamaldų metų ir dažniausiai tai būna muzika, skirta psalmių giedojimui, trumpi akordai, kurie man nepatikdavo. Tačiau būtent čia vargonai suskambo visiškai kitaip - vargonininkė paskambino tris labai gražiai ir man tikrai netikėtas melodijas, kurios iš tokios dydžio vargonų skambėjo tiesiog didingai. Paklausyti susirinko beveik pilna pamaldų salė. Kaina - 10 €, nuolaidų nėra. Tvarkaraštį galite rasti čia

Vargonai ir pamaldų salė

Tokia pirma dalis apie trumpą savaitgalio kelionę į Rygą. Antrojoje papasakosiu apie Meno muziejų, Radijo ir Televizijos bokštą, Juodagalvių namus, Automobilių muziejų ir naktinį gyvenimą Rygoje.
Tikiuosi, buvo įdomu ir lauksite antros dalies!

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.