Kelionės / Kuba. I dalis: Havana. Istorija, nurodymai prieš atvykstant, klimatas, apgyvendinimas, transportas, ką pamatyti ir ką veikti

Sveiki visi!

Šiandien rašau savo pirmąjį įrašą apie pirmą (ir tikiuosi, ne paskutinę) tokią ilgą kelionę gyvenime - kelionę į Kubą. Prabuvau ten dvi savaites. Tai buvo turbūt vienos įdomiausių savaičių mano gyvenime.

"Kodėl būtent Kuba?", paklausite jūs. O kodėl ne? Sutiksiu, tai nėra standartinė kryptis. Dažniausiai visi ilgų atostogų skrenda į Turkiją, Egiptą, Kroatiją, Europos šalis, tokias kaip Ispanija, Graikija, Portugalija, Kipras, kas mėgsta egzotiką, traukia į Rytų Aziją, na, arba traukia keliauti į JAV. Kuba nėra populiaru, bent jau pas mus Europoje. Tačiau pasidomėjus šia šalimi, tikrai ne mažiau įdomu ir egzotiška. Visų pirma, klimatas čia toli gražu ne europietiškas. Kuba yra sala, esanti tarp Atlanto vandenyno ir Karibų jūros. Čia auga palmės, bėgioja driežai ir visuomet ore tvyro 70-90 % drėgmė. Tačiau, bent jau tuo metu, kai vyko mano kelionė, klimatas yra tikrai pakenčiamas ir tinkamas poilsiui, ypač, jeigu esate ragavę Turkijos ir jos karščių. Taip pat čia verta atvažiuoti vien dėl kultūros. Žmonės čia visiškai kitokie, negu mes, ir tai turima omenyje teigiama prasme. Tokių žmonių aš nemačiau niekur ir mano pakeleiviai, keliavę kur kas daugiau už mane, taip pat liko sužavėti. Bet apie visa tai paeiliui.

Kuba - socialistinė respublika, kaip nepriklausoma valstybė skaičiuojanti antrą šimtmetį, na, o prieš tai - tai buvusi Ispanijos kolonija. Dėl to oficiali ir vienintelė kalba čia yra ispanų. Nuo XV amžiaus pradžios iki XIX pabaigos Kuboje šeiminkavo ispanai, kol 1895 metais neprasidėjo Nepriklausomybės karai, pareikalavę 300 tūkst. kubiečių gyvybių. Prieš tai buvo kariauti dar du karai - Dešimtmečio karas 1868-1878 metais bei mažasis karas 1879-1880 metais. Tačiau paskutinis Nepriklausomybės karas baigėsi Kubos pergale ir... Kuba perėjo JAV globon. Taigi, oficialiai Kuba nepriklausomybę atgavo tik 1902 metais ir tapo respublika, tiesa, su išlygomis konsitucijoje, t.y. JAV galėjo kištis į Kubos vidinius reikalus betarpiškai. Be to, JAV Kubos teritorijoje Nepriklausomybės karo metu įsirengė Guantamo Bay Naval karinę bazę. 1953 metais pradėjo Kubos revoliucija, kurios tikslas buvo įtvirtinti komunizmą Kuboje. Lyderiai - Fidelis Castro ir Ernestas Che Guevara pasiekė savo - buvo nuversta tuometė demokratinė Fulgencio Batista vedama valdžia ir šalies vadovu tapo Fidelis Castro. Ši revoliucija labai nepatiko JAV bei tapo itin suprastėjusių santykių, iškart po revoliucijos sekusio embargo bei įvairių kitų dar ir dabar esančių reiškinių priežastimi. Taipogi Kubos ir JAV santykius itin prastina anksčiau minėta karinė bazė, kuri veikia iki šiol - komunistinė valdžia įžvelgė, jog tokios bazės buvimas šalies teritorijoje yra tolygus karinei okupacijai ir neseniai, 2013-aisiais Jungtinėse Tautose  Kubos užsienio reikalų ministro buvo pareikštas reikalavimas JAV grąžinti teritoriją šaliai.

Kaip žinia, Fidelio Castro nebėra jau beveik du metus, todėl šaliai dabar vadovauja Miguel Diaz-Canel, šį pavasarį pakeitęs Raul Castro, kuris buvo prezidentu po brolio Fidelio Castro ir vadovavo šaliai aštuonerius metus. Verta paminėti, kad valdant Rauliui Castro, buvo matomi žingsniai stengiantis pagerinti santykius su JAV bei stengiamasi pritraukti valstybę prie Europos ir kito "vakarų" pasaulio bei taip padaryti ją patrauklesnę turistams. 


Taigi, manau, jog aukščiau parašyti faktai pakankamai argumentuoja, kodėl būtent Kuba. Tai - šalis su savita istorija, taigi, ir su savu mentalitetu ir sava kultūra. Įsitikinsite tuo, perskaitę mano pasakojimą.

Prieš atvykstant

Vykstant į Kubą būtina pasirūpinti Kubos turistine kortele - tai kaip ir viza, bet gaunama gerokai paprasčiau. Lietuvoje ją įsigyti kainuos apie 40-50 €, bet Vokietijoje teko matyti, jog jas parduoda vietoje (oro uoste prie išvykimo vartų) už 25 €, skridome per Eurowings. Atvykus šias korteles atiduosite muitinės pareigūnui, kad gauti spaudą. Be to, atvykę į Kubą nusiteikite šypsotis - būsite fotografuojami. Taip pat jūsų gali paprašyti patikslinti savo vardą ar kitus duomenis, todėl turite turėti bent minimalius anglų kalbo, arba geriau - ispanų kalbos pradmenis. Kortelę privalu saugoti visos kelionės metu ir išvykstant ją turėsite su dokumentais pateikti muitinės pareigūnui, kuris vėl jus fotografuos. Išvykstant primygtinai patariu vykti su tokia avalyne, kuriai pritinka kojinės arba pėdkelnės, nes muitininkai atlikdami patikrą liepia nusiauti batus visiems be išimties :)
Skrendant iš Europos į Kubą, jūsų paprašys užpildyti muitinės deklaraciją. Nors su mumis skridę kubiečiai mus patikino, jog tai nėra labai reikalingas dokumentas, visgi atskridus ir atsiėmus bagažą išeinant iš oro uosto tas deklaracijas iš mūsų surinko, todėl būtinai užpildykite ir pasirašykite. Jeigu nevežate nieko, kas išvardyta deklaracijoje ir nevežate daugiau įvardinto pinigų kiekio, praktiškai visi laukeliai lieka tušti.
Be abejo, vienintelis tinkantis dokumentas vykimui - pasas. Jo reikės ne tik oro uoste: jis taip pat reikalingas keičiant pinigus, perkant internetą ir apsistojant. Todėl jį saugokite, bet per toli nuo savęs nelaikykite.
Išsigryninkite valiutos tiek, kiek ruošiatės vežtis. Havanoje bankomatai yra, tačiau toli gražu ne kiekviename skersgatvyje ir gali būti, jog turėsite sumokėti nemažą procentą už pinigų nuėmimą.

Klimatas ir kada vykti

Kaip jau minėjau, į Kubą mes vykome dviems savaitėms. Atvykome rugsėjo pabaigoje ir išvykome spalio viduryje. Kodėl ne vasarą? Todėl, kad vasarą yra karščiausia, na, o rugpjūtis apskritai yra karščiausias mėnuo. Rugsėjui-spaliui yra žadamas lietingas oras ar netgi padidinta uraganų tikimybė, tačiau mes nepabūgome to ir, manau, jog išlošėme: visas dienas temperatūra siekė 30 laipsnių (taigi, galima įdegti, bet ne per karšta), o lietus pasirodydavo paryčiais, dieną pliaupė tik 2 kartus. Beje, mums būnant Kuboje netoliese praužė Migelis, nusiaubęs Floridą ir šiek tiek užkabinęs kai kurias Kubos gyvenvietes, bet mes atsipirkome tik menkučiu škvalu ir tik kitą dieną po stichijos. Vandens vandenyne temperatūra būdavo viso labo keliais laipsniais mažesnė, negu oro, o įdomus dalykas tas, jog naktį temperatūra taip pat neženkliai skiriasi nuo tos, kuri yra dieną - vos 3-4 laipsnių skirtumas. Kaip ir minėjau anksčiau, drėgmė - apie 70-80 %, todėl nusiteikite, jog rūbai balkonuose nedžius, daug prakaituosite ir gali būti sunkiau kvėpuoti, kaip pirtyje. Tiesa, karščio pojūtis dieną labai priklauso nuo to, kur ilsitės - pavyzdžiui, Havanoje tas pojūtis tikrai stipresnis, negu Varadero, kur keliavome po to. Viskas dėl to, kad Havanoje beveik nėra žalumos - vien grindinys, betonas, pastatai, dėl to karštis lyg ir toks pats, bet juntamas labiau, tuo tarpu Varadero yra daugiau žalumos.
Mūsų vykimo laikas buvo pranašesnis dar ir tuo, kad turistų buvo nedaug, viešbutis, kuriame gyvenome, ne itin užpildytas, todėl poilsis buvo ramus ir pigesnis, negu sezono, kuris prasideda lapkritį ir tęsiasi iki balandžio, metu.

Valiuta ir kalba

Havanoje yra dvi valiutos - CUP (pesas) ir CUC (konvertuojamas pesas). Valdžios yra nustatyta, jog CUP yra vietinė valiuta, t.y. ja gali naudotis vietiniai gyventojai, na, o CUC pakeitė anksčiau paraleliai cirkuliavusį JAV dolerį ir prilygsta vienam JAV doleriui. Taigi, 1 € yra maždaug 1,13 CUC, o 1 CUC yra 24 CUP. Per visas dvi savaites CUP akyse mačiau gal tik vieną ar du kartus - Havanoje vietiniai praktiškai visur atsiskaito CUC, nepaisant to, jog pagal valdžios užmačias vietiniai prie CUC ir liestis neturėtų.
Eurus (ar kitą valiutą) konvertuoti į CUC galite išsikeisti vadinamoje CADECA (Casa De Cambio) - taip vadinami valiutų keitimo biurai. Būtina pateikti savo asmens dokumentą. Keitimas nieko nekainuoja - jums pakeičia pinigus pagal esamą tos dienos kursą, kurį matysite čekyje (čia Havanoje). CADECA viešbutyje gali ir tikriausiai ima mokestį už keitimą, todėl būtinai atkreipkite į tai dėmesį arba patikslinkite pas darbuotoją.
Kalba - ispanų. Nepaisant to, jog vyresnių negu 15 metų asmenų raštingumas siekia 99,8 %, su užsienio kalbomis jiems sudėtinga. Kas dirba su turizmu, tikėtina, jog kalba laužyta anglų kalba, bet dėl akcento galite sunkiai susikalbėti. Apie rusų kalbą galite net nesvarstyti. Sutikau tik vieną žmogų aptarnavimo sferoje, kuris kalbėjo rusiškai ir su juo galima buvo susišnekėti. Taigi, mano patarimas - išmokite elementarias ispaniškas frazes ir skaičius. Man labai padėjo pasiieškoti Google turistinių frazių ir ja turėti telefone.

Apgyvendinimas

Mes vietos ieškojome per AirBnB ir likome labai patenkinti tuo, ką radome. Gyvenome štai čia (nors vieta nebrangi - už tris naktis sumokėjome beveik 100 €, galite gauti 30 € nuolaidą užsiregistravę į AirBnB per čia). Vieta puiki - maždaug per 5-10 minučių pėščiomis yra labai daug restoranų ir kavinių, labai greitai pasiekiama pakrantė jaukiems pasivaikščiojimams, taip pat Katedros aikštė ir daug kitų lankytinų vietų, taip pat netoli yra WiFi spot'as. Tuo pačiu vieta yra pakankamai rami ir nuošali, nes aplink beveik nėra jokių susibūrimo vietų, kurios skleistų triukšmą. Pats butas nors ir nedidelis, tačiau erdvus ir jame yra viskas, ko tik gali prireikti. Butas yra dviejų miegamųjų, kiekviename po vieną dvigulę ir vieną viengulę lovą - taigi, gyventi gali 6 žmonės. Yra virtuvė su visa "amunicija", todėl jeigu norėsite gaminti namie, tą daryti tikrai galėsite. Dušas ir tualetas čia yra vienas kambarys. Yra balkonas, televizoriai (kurie sunkiai rodo be trikdžių, bet užtat nauji!), kondicionieriai, skalbimo mašina. Elektros lizdų, tinkančių europietiškams kištukams, bute nėra daug, bet keletas yra, plaukų džiovintuvas taip pat yra. Kasdien, kol mūsų nebuvo, buto ateidavo sutvarkyti kambarinė. Didžiausias pliusas turbūt buvo tai, jog savininkas (o galbūt greičiau, manageris) šnekėjo labai gera anglų kalba ir davė mums daug informacijos bei padėjo kai kuriais klausimais. Šiame bute gyvendami galite užsisakyti pusryčius ir tą padaryti tikrai verta. Jie kainuos 5 CUC žmogui. Paragausite jų vietinių šviežių vaisių - mangų, guavų, bananų, gausite sočią kiaušinienę ir gėrimų ir visa tai paruoš jūsų namuose.
Jeigu per AirBnB visgi nieko nerasite, mieste galite orientuotis, kur nuomotis vietą nakvynei, pagal šį mėlyną ženklą. Tiesa, manau, jog nuomojantis ne iš anksto kainos gali būti ir aukštesnės, negu gavome mes. Kubiečiai šitoje vietoje turi vieną neigiamybę - jiems atrodo, jog turistas atvažiavęs iš svetur ir sukoręs tokį nepigų kelią (iš Europos atskristi čia kainuoja apie 600 eurų į abi puses) turės pinigų viskam ir mokės, kiek paprašytas. Vėliau pastebėsite šią savybę daug kur mano pasakojime.
Štai pagal šį paveikslėlį galite ieškoti nuomojamų kambarių

Atvykę nuomotis būsto būsite paprašyti pateikti asmens dokumentą. Jūsų duomenis nuomotjas užsirašys į specialią knygą ir paprašys padėti savo parašą. Tai yra oficialus klientų registravimas (panašiai, kaip viešbutyje) ir į tai nereikėtų kreipti didelį dėmesį.

Transportas

Dėl transporto, jeigu nuomojatės būstą iš anksto, patariu tartis su nuomotoju. Jie gali rasti transportą pigiau. Mes tarėmės iš anksto ir už pusvalandį kelionės taksi (apie 25 km kelio) nuo Jose Marti oro uosto sumokėjome 30 CUC (apie 26-27 eurus), nors, kaip supratome, turėjo kainuoti 40 CUC, nes atvažiavęs taksistas dar ilgai kalbėjosi su nuomotoju, kol galiausiai suprato, kad mes iš anskčiau tarėmės ir dėl to mokame mažiau. Nenustebkite, jog važiuojant gausite mini ekskursiją - čia taksistai labai mėgsta kiek įmanoma parodyti žymias savo miesto ir šalies vietas ir papasakoti istoriją, jeigu tik nėra kalbos barjero, t.y. įmanoma bent truputį susišnekėti angliškai arba ispaniškai.
Viena iš įžymių vietų - Castillo De Los Torres Reyes Del Morro - yra kitame krante, maždaug 3-4 km nuo pakrante einančio prospekto. Atsiras, kas siūlysis jus nuvežti už 10 CUC, derėsis maksimum iki 7-8 CUC. Bet nevažiuokite (nebent norite važiuoti su fancy senovine mašina apie 10 minučių) , nes tikrai atsiras, kas jus nuveš už 5 CUC! Ir šiaip, įpraskite derėtis, aišku, išskyrus ten, kur kainos yra fiksuotos, pavyzdžiui, muziejuje. Kaip Turkijoje nebus (t.y. 70 % nuolaidos jums niekas nedarys), tačiau keletą pesų sutaupysite.
Į šią vietą galite patekti ir keltu, kuris kursuoja iš Sierra Maestra terminalo į Lanchita de Casablanca terminalą kas pusvalandį ir kainuoja 1 CUC žmogui į vieną pusę. Tik tiek, jog teks pasivaikčioti - pakilti į kalną arba užvažiuoti autobusu, nes minėtoji vieta yra ant paties kalno.
Pakrantės prospektas, iš kurio matomas ir kitas krantas. Nuotraukoje puikiai matyti dominuojančios transporto priemonių markės bei pačioje dešinėje Casablanca prieplauka kitame krante
Taigi, kaip jau supratote, pagrindinė transporto priemonė yra taksi. Dar yra autobusai, tačiau jais domėtis neteko, naudotis taip pat, todėl pakomentuoti nelabai galiu. Automobilių nuoma yra, tačiau nuomojama yra minimum 3 paroms. Kainos gali siekti 90-100 CUC parai ir čia neįskaičiuotas kuras. Degalinių nėra daug, nors verta paminėti, jog kuras Kuboje kur kas pigesnis negu pas mus - benzinas siekia 1 CUC už litrą, kas būtų apie 0,9 €. Jeigu nuomositės automobilį, tai labai kreipkite dėmesį į ženklus keliaudami (ypač į greitį, nes greičio kontrolė vyksta labai aktyviai, ypač tarpmiestiniuose keliuose) ir eismas vyksta kaip ir pas mus - dešine kelio puse. Važiuojant pakrante taipogi stebėkite, ar kelio nelieja vandenyno bangos, nes kartais taip būna. Jeigu matote, kad taip yra, geriau nemaudyti automobilio, o padaryti apvažiavimą, nes vanduo labai sūrus.

Ką veikti? Ką pamatyti?

Mes gyvenome taip vadinamoje Senojoje Havanoje. Kaip jau minėjau aukščiau, iš čia pasiekiama daug žymių vietų. Viena iš jų - Havanos katedra (Catedral de San Cristobal arba Catedral de la Habana). Tai baroko stiliaus bažnyčia, pastatyta XVIII amžiaus pabaigoje. Tai vienas iš miesto traukos centrų. Visiškai šalia yra užeiga-baras-restoranas (kaip pavadinsi, nepagadinsi), kuri yra vienas iš Havanos simbolių, pavadinimu La Bodeguita del Medio (adresas Empredado 207). Yra sakoma, jog tai - Mojito gimimo vieta, taip pat ši vieta įžymi tuo, jog čia lankėsi Ernestas Hemingvėjus. Buvome šalia, bet dėl didelio žmonių antplūdžio niekaip negalėjome užeiti. Viduje atrodo įdomu ir gražu.
Havanos Katedra
Taip pat visai šalia katedros aikštės yra Castillo de la Real Fuerza, kas išvertus reikštų Karališkos kariuomenės pilis (??). Ten dabar yra karo muziejus. Pati pastato architektūrą taip pat verta apsilankymo. Taip pat būtinai užsukite į šalia esančią Plaza de Armas aikštę. Ten taip pat yra muziejų ir yra į ką pažiūrėti. Iškart atkreipiu dėmesį, jog į muziejus mes nėjome, todėl išsamaus pasakojimo apie juos, deja, nebus. Taip pat privalu apsilankyti Plaza de San Fransisco de Asis, kur galėsite tiek iš vidaus, tiek iš išorės apžiūrėti Basilica Menor - XVI amžiuje pastatytą ir XVIII amžiuje atnaujintą baroko stiliumi pranciškonų bažnyčią.
Castillo de Real Fuerza vidinis kiemas
Taip pat, kaip rašyta aukščiau, važiavome į kitą krantą per tunelį - į Castillo De Los Tres Reyes Del Morro - išvertus tai reikštų trijų kalvos karalių pilį ar kažkaip panašiai. Ši tvirtovė pakankamai panaši tiek paskirtimi, tiek konstrukcija į mūsų fortus - tvirtovėje yra tuneliai, įvairiausiai kariniai įtvirtinimai ir pan. Jos paskirtis buvo ginti miestą nuo priešų, kurie įplaukdavo per įlanką. Vienintelis skirtumas - švyturys (na, mums Kaune tokie dalykai reikalingi kaip ir nebuvo).
Švyturys
Šalia švyturio rasite daug įvairiausių kioskelių su suvenyrais, bet galite nepirkti, nes tą patį rasite Havanoje. Įėjimas į šalia švyturio esančią tvirtovę kainuoja 6 CUC žmogui. Tikrai pakankamai įdomu pasivaikščioti. Toliau, nusileidę nuo kalno ir praėję keliu tiesiai rasite dar vieną tvirtovės dalį (Fortaleza de San Carlos de la Cabana), į kurią galima užeiti ir be abejo, tai kainuoja. Kiek - nepasakysiu. Ten šalia yra ir autobusų stotelė, arba galima praeiti dar toliau, išsukti į Arret de Los Cocos, kur rasite įvairiausios karinės amunicijos ekspoziciją lauke - raketos, tankai ir kita.
Karinės technikos ekspozicija
Prieiti arčiau kainuos 1 CUC žmogui, nepaisant to, kad visa tai - lauke ir atvira, jeigu bandysite prieiti savarankiškai, prie jūsų prieis karininkas, kuris paprašys sumokėti. Praėję ekspoziciją toliau eidami ta pačia gatve prieisite prie Kristaus statulos, kuri taip pat yra vienas iš traukos centrų ir matosi iš kitos kranto pusės.
Kristaus statula ir didelis žmonių būrys prie jos iš kito kranto
Nuo statulos kelias leidžiasi žemyn link prieplaukos Casablanca, kur galėsite parplaukti namo už 1 CUC, kaip jau sakiau anksčiau. Beje, nenustebkite - prieš plaukiant būsite paprašyti pareigūnų iškraustyti rankines ir apžiūrėti. Tai yra normalu Kuboje.
Taip pat būtinai aplankykite Plaza Vieja (senąją aikštę). Ten galite pamatyti nuostabių vaizdų bei rasti labai daug vietų pavalgyti (apie vietas, kur pavalgyti Havanoje papasakosiu šiek tiek vėliau).
Rytinė Plaza Vieja. Ramu, tyku, nors vakare čia vyksta labai didelis judėjimas



Dar viena lankytina vieta, o galbūt tiesiog puikiai vieta pasivaikščiojimui - Paseo de Marti. Čia labai gražu ir gera pasivaikščioti. Senojoje Havanoje galite rasti įvairiausių gyvenimo atspalvių - nuo sąšlavyno ir šunų ekskrementų bei šiukšlių kalnų gatvėse iki gražiai išasfaltuotų gatvelių ir šiukšliadėžių kiekvienus 20 metrų. Tai Paseo de Marti yra ta gražesnioji dalis. Jeigu eisite nuo Castillo de San Salvador de la Punta (arba tiesiog nuo pakrantės arba nuo tunelio žiedo, kurio centre yra paminklas Maximo Gomez), tai alėjos gale atsimušite į centrinį parką (Parque Central), o už jo bus netgi du žymūs pastatai iškart - tai Didysis Havanos teatras (Gran Teatro de La Habana) ir El Capitolio.
Paminklas Maximo Gomez

Paseo de Marti

Gran Teatro de La Habana

El Capitolio

Capitolio viduje

Capitolio viduje

Capitolio viduje
Kol mes buvome, El Capitolio buvo rekonstruojamas, tačiau jis nėra visiškai uždarytas ir mums pavyko trumpam prasmukti į vidų, nes vėlgi - įėjimas mokamas, tačiau mes netyčia "užklydome", padarėme porą kadrų ir dingome. Ant Capitolio laiptų nuolat labai daug žmonių - mokinių ir ne tik - žmonės mėgsta čia ateiti tiesiog pabūti, panašiai, kaip Kaune prie Soboro. Na, o teatras... Tiesiog tai verta pamatyti.
Visas šias vietas galite rasto žemėlapiuose, kuriuos nemokamai dalina InfoTur turistinės informacijos biuruose. Tikrai verta pasiimti! Labai pravers praktikoje. biuruose galite prisijungti prie InfoTur intraneto ir visą turistinę informaciją parsisiųsti PDF forma. Taip pat siūlau parsisiųsti offline Google žemėlapius dar prieš išvykstant į Kubą, nes vėliau jie gali tiesiog nesisiųsti (man bandant atnaujinti to nepavyko padaryti, todėl tris dienas prieigos neturėjau).

Štai tokia mano pirmoji pasakojimo dalis. Sekančiose dalyse papasakosiu apie maistą Havanoje, internetą, kuo ir kaip žmonės čia gyvena bei apie Varadero - kurortą, kuriame praleidome didesniąją kelionės dalį. Daug papasakosiu apie viešbutį, aptarnavimą, ką veikti ten, ko tikėtis ir kaip pasirinkti gyvenamąją vietą. Todėl kviečiu skaityti ir toliau!

Antroji dalis čia.
Trečioji dalis čia.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.