Mintys / Karantinas verčia gyvenimą aukštyn kojomis. Padarom, kad verstų aukštyn galva?

Sveiki!

Šiandien šiek tiek patraukime kosmetiką į šoną ir pakalbėkime apie tikslus ir jų siekimą. 
Užbėgdama įvykiams už akių noriu paminėti, kad aš, deja, nelabai skiriuosi nuo daugumos - galėčiau vesti profesionalius procrastinatinimo mokymus, kaip tempti viską iki paskutinės minutės ir parašyti 10 puslapių rašto darbą per tris valanadasm taip pat profesionalius mokymus kaip išmiegoti po 12 valandų ir nespėti, pavėluoti absoliučiai visur ir pan. Niekuo nesiskiriu ar netgi kai kuriais neigiamais aspektais lenkiu bet kurį skaitantį šį straipsnį, tame tarpe ir Jus, todėl labai noriu paprašyti skaitant nesijausti taip, tarytum aš esu nusileidusi iš dangaus, visagalė ir pasakoju kažką, kas Jums, paprastam žemiškam žmogui nėra įmanoma. Aš tokia pati kaip ir Jūs.  

Jaučiu, kad po tokio prisistatymo jūsų motyvacija iškart galėjo šauti nuo daugmaž 50% iki -10 %, bet patikinsiu jus - visai be reikalo, nes šiame įraše noriu pasidalinti paprastais ir prieinamais būdais, kaip neskausmingai, bet užtikrintai pasiekti viską, ko norite. 

Tikiuosi, čia rasite tai, ko ieškote, ir straipsnis Jums pasiekti tai, ko norėjote, na, jeigu ne visą gyvenimą, tai tikrai ilgą laiką. 

1. Skaidymas, skaidymas ir dar kartą skaidymas

Bet kokį tikslą yra daug paprasčiau pasiekti jį skaidant į kuo mažesnes dalis. Aš tai darau ir su darbais (ypač su tais, kurie nėra patys maloniausi, pvz.: bakalauro ar kitų rašto darbų rašymas), ir su tikslais. Paimkime paprastą pavyzdį: jums reikia parašyti 30 puslapių darbą per dvi savaites. Užsibrėžkite sau tikslą kasdien parašyti po 2000 žodžių. Šis įrašas iki šios vietos užima 244 žodžius, o tai jau 12,2 % nuo tikslo. Ar tai yra daug? Vien šis tekstas ištrynus visus "enter" užima trečdalį Word puslapio 12 pt Times New Roman šriftu, taigi, 2000 žodžių bus apie 2-3 puslapius. Jeigu 2000 žodžių atrodo nerealu, susiskaidykite dar - 1000 pirmoje dienos pusėje, 1000 kitoje. 
Kitas pavyzdys būtų darbinis. Neseniai aš turėjau pavedimą išversti apie 5000 tūkstančius eilučių teksto, kiekvienoje po maždaug 10 žodžių. Kadangi nesu vertėja ir turiu daug kitų darbų, stendgavausi pasistūmėti kasdien nors po 100-300 eilučių. Nepalikdavau darbinio kompiuterio ramybėje, kol to nepadarydavau. Viso to pasekoje išverčiau visą darbą per 20 darbo dienų, turint omenyje, jog nebuvau darbe visas darbo dienas. Man tiesiog pavyko nepabūgti didelio darbo kiekio, nes susiskaidymas mažomis dalimis leido ramiau ir racionaliau įvertinti situaciją. 
Dėl šios priežasties keldama naujametinius pažadus galiu užsigriebti šiek tiek daugiau. Tada dalinu tikslą į 52 dalis (nes metai turi 52 savaites) ir kas keturias savaites apsirašau tikslus keturioms savaitėms. Pvz.: jeigu tikslas yra per metus perskaityti 40 knygų, per savaitę būtų gerai perskaityti maždaug 77 % knygos. Taigi, per 4 savaites grubiai tris knygas. Įsivaizduokim, kad vidutinė knyga turi 200 puslapių ir tada tikslas tampa 600 puslapių. 600 / 28 dienų bus maždaug 21-22 puslapiai. 21-22 puslapius per dieną nėra taip sunku perskaityti, patikėkite manimi. Vėlgi, galite 10 skaityti ryte, 10 vakare - prieš miegą. 
Beje, karantinas yra puiki proga tikslus nusibrėžti ir pradėti jų siekimą versti įpročiais. Visiškai nebūtina tikslus metams, mėnesiui ar savaitei užsibrėžti būtent to laikotarpio pačią pirmą dieną. Svarbu, jog būtų valios vykdymui, ir tada pradžios laikas neturės jokios reikšmės.

2. Programėlės su priminimais

Šioje vietoje tinka bet kas, kur galite žymėti "check" ir gauti priminimus push notification forma. Mano atveju labai padeda programėlė Habits ir Google Calendar.  Čia susirašau visus tikslus savaitei kaip užduotis - pavyzdžiui, jeigu noriu pasiekti tikslą sportuoti 4 kartus po 30 minučių per savaitę, į Habits programėlę taip ir susivedu arba susivedu į Google Calendar priminimą užsiimti sportu pirmadienį, trečiadienį, penktadienį ir šeštadienį. Jeigu priminimas atsiranda telefone, bet nepadarei to, apie ką jis primena, itin svarbu nenuswipeinti priminimo, nes kitaip programėlės netenka prasmės.
Dar vienas dalykas, kuris labai padeda siekti tikslų arba susikoncentruoti į rašto darbus, ar kitus darbus, kurie reikalauja sėsti ir daryti, o ne blaškytis, yra Forest programėlė. Apie ją aš pati sužinojau iš savo mokinio, kuris mums pradėjus pamoką visada ją pasileisdavo 90 minučių laikotarpiui (2 akademinėms valandoms) ir man nereikėdavo žvilgčioti į laikrodį (kai įsitrauki į mokymą ir aiškinimą maksimaliai, sunku nepamesti laiko tėkmės), kada baigiasi pamoka, o jis fiksuodavo, jog tą laiką skyrė mokslams. Joje galima "auginti" medžius ir krūmus užstatant laikmatį ir atidedant telefoną į šoną. Pabandžius pasinaudoti telefonu ir nueiti į bet kokį appsą (taip, bet kokį, net ir fotoaparatą) tol, kol užstatytas laikmatis, negrįžus per 5 ar 10 sekundžių atgal į Forest programėlę, jūsų augalas nudžius, nes jūs neišlaikėte koncentracijos ir neatsilaikėte pagundai panaršyti telefone. Aš dirbdama ir šiaip pamirštu telefoną (naudinga, nes reikia krauti viso labo kas porą dienų), todėl naudoju programėlę laikui proporcionuoti. Pvz.: dirbu 40 min., savo reikalams (kalbų mokymuisi, skaitymui, rašymui) skiriu 15 min. ir taip kaitalioju. Negali gi sėsti ir 8 valandas ištisai dirbti :) Nebent darbas itin įtraukiantis arba gamyboje :)

3. Bendraminčiai

Asmeniškai aš savo veikloms artimųjų rate, kad ir kaip kartais liūdna dėl to, bendraminčių neturiu. Turiu žmonių su tokiais pat varikliukais užpakalyje, tačiau jie neina tokia pačia kryptimi, kaip ir aš - jie turi savo interesų sferas, kurioms skiria laiką ir energiją.
Bet taip pat ir artimos aplinkos žinau žmonių, kada didele motyvacija atrasti laiko veiklai, kuri jau seniai domino, bet tiesiog nebuvo motyvacijos sėsti ir domėtis dideliais kiekiais, padėjo būtent bendraminčių rato susiradimas. Kai tu save apsupi bendraminčiais, atrodo, tau nebereikia specialiai stengtis kažkuo domėtis - tu tą darai todėl, kad turėtum apie ką pabendrauti su kitais žmonėmis, galėtum paneigti arba patvirtinti jų teiginius, patikrinti informaciją ir padiskutuoti. Idealu, jeigu su šiais bendraminčiais pavyksta bendrauti kasdien, tačiau tai nėra būtina - galima tai daryti ir rečiau. Svarbu juos turėti.
Aišku, galima kartu išsikelti panašius tikslus ir link jų eiti, tačiau aš pagal save žinau, jog mane greitai pradeda erzinti kito žmogaus, su kuriuo aš dirbu, neveiksnumas, ir dėl to aš negaliu dirbti nei grupėse, nei bendrai siekti tikslų. Aš viską turiu daryti solo.

4. Gyvenimo būdas nesikeičia iškart, todėl pravartu nedaryti didelių pasikeitimų kasdieniniame gyvenime

Jeigu jūs visą gyvenimą ėjote miegoti apie 2-3 valandą nakties, per vieną dieną ir netgi per vieną savaitę Jums vargiai pavyks eiti miegoti 22 valandą. Pradėkite ankstinti miego laiką kas porą dienų po 10 minučių. Jeigu norėsite greitų ir didelių pokyčių, Jūsų užteks, na, maksimum 5 dienoms. Visas organizmas priešinsis, jausitės nelaimingas ir nepatenkintas, nes organizmas taip tiesiog nėra įpratęs - jūs išderinate jo ritmą. Ir nenusivilkite bei nemeskite proceso, jeigu, pavyzdžiui, pavyko per daugmaž dvi savaites pasiankstinti miego laiką visa valanda, o paskui bam ir vėl nuėjote miegoti ta pačia valanda ar netgi daugiau vėliau. Svarbiausia - nenusimušti nuo proceso. Niekas niekada nevyksta idealiai ir normalu, jog jeigu nebuvote stipriai disciplinuotas iki šiol, galite neįsivažiuoti į discipliną iškart. Tam reikia laiko ir pastangų, bet daugiau - laiko.

5. Sportas

Jeigu tarp tikslų, kuriuos sau išsikeliate, yra tikslas, susijęs su sportu, primygtinai rekomenduoju daugiau laiko ir jėgų skirti pirmiausia jam, o konkrečiau - pastovioms, reguliarioms treniruotėms ar bent jau pasivaikščiojimams lauke. Dėl ko? Visų pirma, užsiimant sportu gaminasi endorfinai, todėl, jeigu sportuosite teisingai, žinoma, sportas jums nebus kančia, ar bent jau atneš gerą nuotaiką po treniruotės. Taip pat sportas ugdo discipliną, o tai jums padės siekti kitų tikslų, todėl čia toks kaip ir win-win. Na ir aišku pats svarbiausias aspektas - sveikata. Negana to, kad pagerinsite fizinę savo formą, bet ir pastiprinsite imunitetą, kas šiuo metu yra ypač aktualu. Todėl aš matau tik vienus pliusus! Beje, nebūtina užsiimti iškart labai dideliu sportu ir versti kalnus. Svarbu išsiugdyti įprotį, o paskui patiems norėsis vis kažko sunkiau. Pradžiai, nors ir šiuo metu nerekonduotina, patariu pradėti nuo pusvalandžio - valandos trukmės pasivaikščiojimų lauke. Tai irgi yra sportas. Vieną savaitę tai darykite 3 kartus per savaitę, kitą - 4 kartus, dar kitą savaitę prie viso šito pridėkite mankštą ryte, dar kitą savaitę galite pridėti po tris pratimus kojoms ir pan. Svarbu išsiugdyti įprotį, o jį išsiugdžius pamatysite, kaip tapsite aktyvesni ir norėsis nuveikti daug daugiau negu įprastai.

Tai tiek norėjau papasakoti! Linkiu siekti savo tikslų ir išnaudoti karantino laiką naudingai - keičiant savo gyvenimą į gerąją pusę!

Sėkmės ir iki kitų kartų!

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.