Argano aliejaus nauda

 Sveiki!

Tikiuosi, Jūsų šventės buvo ramios ir saugios. Šiandien tęsiam pokalbius apie grožį toliau :)

Noriu papasakoti Jums apie argano aliejų - ingredientą, dažnai sutinkamą plaukų priežiūros, o taip pat ir kūno bei veido priežiūros priemonėse. Argano aliejus yra išgaunamas iš argano medžio vaisių (riešutų). Jis yra išgaunamas Maroke, todėl kartais vadinamas skystuoju Maroko auksu. Manau, jog šis pavadinimas atsirado ne tik todėl, jog argano medžiai auga išskirtinai tik šiame regione ir dėl to ekonomiškai Marokui tai yra labai naudinga. Auksu šį aliejų galima ir dėl itin turtingos sudėties. Praktiškai pusę argano aliejaus riebalų rūgščių sudaro omega-9 rūgštis (oleino rūgštis), virš 30 % - omega-6 rūgštis (linoleino rūgštis). Taip pat argano aliejus turi kofeino rūgšties, skvaleno (squalene), rezorcinolio, vitamino E ir karotenų. Kiekvienas iš šių ingredientų turi tam tikras savo unikalias savybes, kurios naudingos mūsų organizmui, tačiau ar jums nesusidaro jausmas, jog visgi argano aliejų reikėtų gerti, o ne tepti ant odos? Juk didesnė dalis sudėties yra omega rūgštys, kurios dažnai yra žuvų taukų atributas. Jeigu kilo tokių minčių, tai jos nėra toli nuo teisybės - morokiečiai argano aliejų naudoja maistui mirkydami į jį duoną arba pildami aliejų ant kuskuso. 

Tačiau tai visai nereiškia, jog argano aliejus skirtas tik maistui (bet jeigu norite pasijusti kaip Maroke - pabandykite :) ). Marokietės puikiai žino ir jo naudą naudojant iš išorės, ant odos. Todėl žemiau pristatau keletą priežasčių, kodėl turėtumėte įtraukti šį aliejų į savo rutiną arba dairytis jo kosmetikos sudėtyje.

1. Argano aliejus padeda kovoti su akne

Kalbame apie hormoninę aknę. Ši aknė sukelia pernelyg didelę sebumo gamybą, dėl to oda kemšasi ir atsiranda spuogai. Studijos parodė, jog argano aliejus reguliuoja sebumo gamybą ir sumažina odos blizgėjimą naudojant dukart per dieną.

2. Argano aliejus gali padėti turint psoriazę arba rožinę

Taip yra dėl antiuždegiminių ir antioksidacinių savybių. Kadangi tiek psoriazė, tiek rožinė yra uždegiminės odos būklės, argano aliejus gali būti naudingas jas gydant. Psoriazės atveju geriausia yra tepti pažeistas vietas aliejumi arba dedant kompresus, o rožinei geriausio efekto galima pasiekti geriant, o ne tepant argano aliejų. 

Dėl tos pačios priežasties argano aliejus puikiai tinka pagreitinti žaizdų gijimą bei sumažinti odos jautrumą sergant atopiniu dermatitu.

3. Gali būti puikus drėkiklis

Būtent dėl šios priežasties argano aliejus taip dažnai sutinkamas kosmetikos sudėtyje. Skvalanas ir vitaminas E padeda odai būti geriau sudrėkintai.

4. Padeda apsisaugoti nuo saulės spindulių kenksmingo poveikio odai

Šis mokslinis straipsnis nagrinėja argano aliejaus poveikį apsaugant odą nuo neigiamo saulės spindulių poveikio. Šis aliejus savo antiksidacinio poveikio dėka sumažina neigiamą laisvųjų radikalų poveikį, o to rezultatas - sumažėjusi hiperpigmentacija ir nudegimai nuo saulės. Naudojant ilgą laiką mažėja odos vėžio (melanomos) rizika. 

5. Gali apsaugoti nuo strijų nėštumo metu

2016 metais įrodyta, jog argano aliejus pagerina odos elastingumą, todėl pradėjus tepti juos pažeistas vietas vos pastebėjus atsirandant strijas, tikėtina, jog pavyks jų išvengti. 

6. Argano aliejus apsaugo nuo senėjimo

Buvo atliktas tyrimas su postmenopauzinio amžiaus moterimis, kuris parodė, jog prasidėjus postmenopauziniam odos senėjimui ir sumažėjus odos elastingumui, galima jį atstatyti naudojant argano aliejų tiek ant odos, tiek jį geriant. 

Ar dar per mažai priežasčių? :) 


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.