5 patarimai kaip efektyviai mokytis (ir ne tik)

Sveiki.

Šį kartą įrašas bus naudingas ne tiek kosmetine prasme. Iš savo patirties papasakosiu, kaip nusiteikti ir sau pagelbėti moksluose, o didelė dalis patarimų, iš tiesų, bus naudingi ir kitose veiklose, ne tik mokymosi procese. Asmeniškai man mokytis labai patinka ir aš jaučiu malonumą tą darydama, bet kartais būna lūžių, kada mokytis tikrai, tikrai nesinori, nes nesupranti, atrodo, jog negali, ir panašiai.... Todėl pasidalinsiu savo patarimais jums, nes žinau, kad likimo draugių daug, ir labai tikiuosi, kad mano patarimai pagelbės.

1. Išsikelk aiškius tikslus ir skaidyk juos į dar mažesnius

Turint aiškius tikslus, pavyzdžiui, pusmečiui, yra kur kas lengviau kažką kryptingai daryti, negu jų neturint. Ir, svarbiausia, tie tikslai turi kelti norą jų siekti, o ne mintis, jog tai per sunku, aš to nenoriu ir pan. Dar geriau yra skaidyti tikslus į mažesnius, pavyzdžiui, jeigu tavo pagrindinis tikslas yra įstoti į norimą sritį, kurioje reikia kažkokių trijų dalykų valstybinių egzaminų, o tu šiuo metu esi 11 klasėje, tai tavo tikslas gali būti turėti pažymius būtent iš šių dalykų ne mažesnius negu 8, arba, pavyzdžiui, kas mėnesį susikonspektuoti po vieną reikiamo dalyko skyrių iš egzamino programos ir taip toliau. Kam skaidyti? Nes mažų tikslų tu gali vykdyti daug per ištęstą laiką, tarkime, susikonspektuoti 20 skyrių per 2 metus. O naudos šioje vietoje yra kelios:
1. 24 mėnesiai - tai ne 5 mėnesiai iki egzamino. 
2. Kiekvieną kartą įvykdžius mažą tikslą jausi stimulą judėti į priekį ir toliau, nes pasiektas tikslas teikia pasitenkinimą ir jausmą, kad gali.
3. Na, o jeigu, tarkime, vieną skyrių konspektuoji mėnesį - jį ir geriau atsimeni (vis tiek konspektuojant peržvelgi anksčiau rašytą informaciją, o kartojant dalykus vėl ir vėl jie pradeda "įsirašinėti" į ilgalaikę atmintį)

2. Tark "ne" žodžiui "ne", bet ne veiksmams

Iš tiesų, kaip banaliai beskambėtų tokios frazės kaip "niekada nesakyk niekada", "jeigu gali apie tai pagalvoti, reiškia ir gali padaryti" ir panašios, bet tiesos jose yra. Neigiamas mąstymas apie save ir savęs nuvertinimas iš tiesų yra labai didelė problema, kurią turi dauguma žmonių. Be abejo, visi direktoriais ar kažkokiais super vadovais netapsime (būtų nelogiška, jeigu visi tik vadovautų, nes kam tada vadovauti? :) ), tačiau savyje atrasti jėgų ir būdą padaryti vieną arba kitą dalyką, šiuo atveju - išmokti ką nors, tikrai gali kiekvienas iš mūsų. Reikia padaryti viena - atsisakyti minčių "aš negaliu", "aš nemoku", "man nepavyks". O tai galima padaryti gana įvairiais būdais: vieni tiesiog keičia tas mintis pozityviomis "aš galiu", "aš padarysiu", kiti, pavyzdžiui, aš, įsivaizduoja, kas bus, jeigu aš to nepadarysiu: jeigu neišlaikysiu egzamino, turėsiu skolą, už kurią reikės mokėti (o pinigus aš taupau kur kas svarbesniems dalykams, todėl geriau susikaupsiu ir pasigilinsiu į medžiagą, paklausiu bendrakursio, negu rizikuosiu nueiti visiškai nepasiruošusi, juk noriu ir to, ant ko taupau, ir būti laisva nuo vieno egzamino), tretiems yra dar kitokių būdų. Svarbu yra atrasti savo būdą ir nepagailėti skirti laiko savianalizei. 

3. Disciplina ir įpročiai yra labai svarbu

Psichologai teigia, jog suformuoti įpročiui reikia 21 dienos, taigi, trijų savaičių. Iš patirties galiu pasakyti, jog užtenka ir mažiau, tik svarbu nenutraukti proceso 3-4 dieną, kas tikrai neretai įvyksta... Kokie galėtų būti su mokymusi susiję įpročiai? Kad ir knygų skaitymas, konspektų skaitymas, mano asmeninis pavyzdys būtų kas vakarą daromos norvegų kalbos pamokėlės, taip pat skiriamas laikas pasidomėti tuo, kas man reikalinga studijoms ir t.t. Įpročių gali būti daug. Kalbant apie discipliną labai svarbu darbų niekada nepalikti pačiai paskutinei dienai. Jau geriau darbus skaidyti (nors, pavyzdžiui, aš mėgstu pasidaryti kuo didesnę dalį iškart ir apskritai nemėgstu skaidyti darbų (ne tikslų, o darbų) ), ypač, jeigu tai yra referatas, bakalaurinis arba kursinis darbas, bet jokiu būdu nepalikti visko ar nemažos dalies paskutinei dienai. Ir, jeigu, tarkime, darbas yra didelis, reikia sau nusistatyti taisyklę - prisėsiu prie jo kas antrą dieną porai valandų ir dirbsiu tik prie jo. Ir taisyklės reikia principingai laikytis, be cheat'ų. Patikėkite manimi, yra nuostabus jausmas, kai kursinį visi daro paskutines dvi dienas, o tu sėdi ir relaksuoji arba būni mieste su draugais, nes pasidarei po truputį ir visą jau turi atspausdintą ir paruoštą pridavimui. 

4. Sveika mityba, sportas ir geras miegas

Visur kiša šiuos dalykus - prie depresijos ir nsuivylimo gyvenimu, prie grožio temų, prie mokslų... Kodėl??
Todėl, kad tai yra labai svarbu. Juk nepamiegojęs nebūsi žvalus, todėl nebūsi našus ir atmintis bus super prasta, reiškia, būtina eiti miegoti visada tuo pačiu laiku ir keltis taip pat ir miegoti pakankamai. Jaunam žmogui 7-9 valandų intervalas yra pats tas, bent jau taip skelbia Pasaulinė sveikatos organizacija. O dėl miego režimo pasitarnaus vėlgi tas pats 21 dienos principas - būtina save priversti eiti miegoti visada vienodu laiku bent jau porą savaičių ir pamatysite, jog vėliau tiesiog priprasite. Keltis, beje, irgi reikėtų tokiu pačiu laiku, o čia padės tik žadintuvas, kurį patariu pasidėti tiek toli, kad reikėtų atsikelti ir žadintuvą puikiai girdėtumėte ir pradžioje jų nusistatyti bent 5 panašiu laiku, kad visus girdėtumėte.
Sveika mityba taip pat yra labai svarbu. Tiek mūsų smegenims, tiek visam kūnui, kuris mokydamasis patiria šiek tiek streso, reikalingas kokybiškas "kuras". Daržovės ir vaisiai, mėsa, riešutai, žuvis yra būtini organizmui, o kur jau grūdinės kultūros ir kiti angliavandeniai. Labai svarbu pasistengti, jog visos naudingosios medžiagos - mineralai ir vitaminai, taip pat naudingosios omega rūgštys - būtų pasisavinamos iš maisto. Suprantama, kad turint omenyje mūsų maisto kokybę, tai labai sunku padaryti, todėl galima kartas nuo karto naudoti papildus, tačiau jais piktnaudžiauti nereikėtų. Kur kas geriau gauti kiek įmanoma daugiau medžiagų tiesiogiai iš maisto.
Na, o sportas taip pat labai svarbus mokymosi procese. Kodėl?
a) gerina kraujotaką, tiek viso kūno, tiek smegenų
b) padeda atsipalaiduoti
c) gerina miegą
d) stiprina imunitetą -> stipresnis imunitetas, mažiau ligų, daugiau jėgų
e) stiprūs kūnas ir fizinė ištvermė suteikia daugiau pasitikėjimo savimi
f) sportuojant gaminasi laimės hormonas - seratoninas
na, ir galėčiau dar vardinti... :) Tik ar to neužtenka? 

5. Taupyti ir mokėti planuoti laiką bei atsisakyti laiko žudikų

Sutinku su kiekviena iš jūsų, kuri man į mano teiginį atsakys, jog be socialinių tinklų šiuo metu žmogui yra labai sudėtinga ir jų visiškai atsisakyti - praktiškai neįmanoma.
Bet manau jūs sutiksite su manimi, kad socialiniai tinklai - tikri laiko žudikai. Be abejo, aš ir pati labai mėgstu praleisti laiką pascrollindama Instagram, pasižiūrėti, kas naujo Facebook'e, bet iš esmės tiek laiko, kiek dauguma iš mūsų praleidžia socialiniuose tinkluose, toleruotina būtų praleisti tiems, kas uždirba iš to, o, manau vėlgi sutiksite, jog tikrai labai maža dalis iš to uždirba - renka followerius, like, po to daro reklamą ir panašiai. Todėl, jeigu daug laiko praeina būtent čia, prioritetus reikia sukeisti vietomis, pavyzdžiui, iš pradžių valandą pasėdėsiu prie mokslų, o paskui - duosiu sau 15 minučių su arbata ir Instagramu arba FB. Drausti sau kažką neveikia... Nes pats sau visada esi nuolaidus :) Tačiau galima švelniai sumažinti tai, kas ryja laiką ir taip padėti sau.
Taip pat laiko planavimas yra labai svarbu. Jeigu pagrindinė veikla yra mokymasis ir yra tikslai, kuriuos reikia pasiekti, tai prioritetas, kurios svarbumas - pirmesnis, turėtų būti mokslai, ir, mano asmenine nuomone, pirmiau reikia daryti tai, kas yra svarbiau ir galbūt sunkiau, o po to tai, ko nepadarymas neturės ilgalaikių ir rimtų pasėkmių ateityje, bet tai yra maloniau. Kaip iš pradžių suvalgyti sunkų, sotų patiekalą, o paskui pasimėgauti plytele šokolado. Pavyzdys vėlgi elementarus. Geriau jau aš po paskaitų grįžusi trečiadienį pasėdėsiu porą valandų ir pasidarysiu darbą, kurį reikia man priduoti penktadienį, o pasidariusi galėsiu išeiti su draugėmis į miestą kavos atsigerti, o ne atvirkščiai, ar ne? Neatsisakai nieko, tik sukeiti prioritetus vietomis. Ne visada yra toks didelis skirtumas, ar susitiksi su draugėmis 16 valandą, ar 18 valandą. :)

Svarbiausias dalykas laikantis visų šių patarimų - valia ir darbas su savimi. Tai dažnai neateina iš karto. Galima bandyti daug kartų "įkinkyti" save į vežes ir daug kartų iš jų "išsikinkyti" dėl valios trūkumo. Bet bandant ir bandant, valios atsiras vis daugiau ir galiausiai po truputį ims matytis bandymų ir darbo su savimi vaisiai. Patikėkite, žinau, ką kalbu, nes kalbu iš patirties.

Gerų mokslo (ir ne tik) metų!

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.