Kaip teisingai išsirinkti kremą nuo saulės? / Patarimai

Sveiki!

Vasara jau įsibėgėjo su savo karštais orais (aš jau spėjau nusvilti pečius), todėl kuo toliau, tuo aktualesni tampa kremai nuo saulės. Ypač jie aktualu žmonėms, kurie turi daugiau pigmentuotą odą - daugiau dėmių ar šlakų, daug apgamų, tačiau taip pat tai yra ne mažiau svarbi kosmetikos priemonė vasarą ir likusiems. Šiame tinklaraštyje kalbame apie grožio priemonių sudėtis, todėl šis straipsnis išimtimi nebus - trumpai papasakosiu, kaip išsirinkti kremą nuo saulės atsižvelgiant į jo sudėtį. 

1. Žinokite savo odos tipą 

Turbūt atrodo šiek tiek keista, kad pradedame kalbą apie kremus nuo saulės ne nuo SPF rodiklių, bet nuo odos tipo. Tačiau labai svarbu yra teisingai nustatyti savo odos tipą (aišku, geriausiai tą gali padaryti kosmetologas arba dermatologas, bet iš esmės galite tai pajausti ir pačios) - vien todėl, kad iš esmės kremai nuo saulės iš principo yra sunkesni mūsų odai tuo, kad sukuria plėvelę, kurios dėka ir atsiranda apsauga, kuri saugo nuo žalingo saulės poveikio. Todėl labai svarbu, ką mes gauname ant odos su "plėvele", nes kita svarbi savybė yra tai, jog kremas kuo ilgiau išliktų. Kuo ilgiau jis išlieka, tuo daugiau jis sąveikauja su mūsų oda. 
Sausą odą turintiems patartina vengti visų tipų alkoholio tokioje kosmetikoje (ir ne tik joje), nes alkoholis ir šiaip sausina odą, tai saulėje odai padžiūvus ji praras savo apsauginėmis savybėmis pasižymintį lipidinį sluoksnį ir taps dar jautresnė odos spinduliams, vėjui, šilumai ir kitiems žalingiems poveikiams. Sudėtyje reikėtų ieškoti aliejų, alavijų ekstrakto, glicerino, lanolino ir silikonų, kurie sulaiko drėgmę ir aliejus ant odos. 
Riebiai odai priešingai - aliejų reikėtų vengti. Riebios odos savininkams rekomenduojama naudoti lengvos tekstūros, gelinius losjonus nuo saulės, labai gerai, jeigu sudėtyje yra silicio (silica). Na, o jeigu turite jautrią odą, tuomet geriausia rinktis hipoalergines, bekvapes minerailines apsaugos nuo žalingų saulės spindulių priemones. Taip pat stenkitės vengti alkoholio sudėtyje turinčių produktų, kaip ir tokių, kurie turi konservantų. 

2. Mineralinis kremas nuo saulės?

Taip, saulės apsauga yra skirstoma į mineralinę/fizinę ir cheminę. Fiziniai barjerai su oda praktiškai nesaveikauja, o tik sukuria fizinę apsaugą nuo saulės atspindėdami spindulius. Tokią funkciją atlieka cinko oksidas ar titano dioksidas (pastarasis naudojamas kai kurių drabužių pluoštų matiniam efektui sukurti). Dėl šios priežasties prieš tai buvusiame punkte mineralinė apsauga yra rekomenduojama tiems, kurių oda jautri - nes cheminė apsauga gali dirginti odą. Kalbant apie cheminę apsaugą, ji sukuria plataus spektro apsaugą ir dengiasi kur kas geriau, negu fizinės apsaugos miltelių dalelės. Iš vienos pusės - patikimiau dėl geresnio dengimosi ir dėl to, kad apsauga yra ir nuo UVA, ir nuo UVB spindulių, bet iš kitos pusės - cheminei apsaugai sukurti naudojami tokie ingredientai, kaip oksibenzonas (oxybenzone), kuris yra pavojingas dėl sukeliamų alerginių reakcijų, bei metilizotiazolinonas (methylisothiazolinone) , kuris taip pat nėra sveikas odai. Tai šioje vietoje vertėtų rinktis pagal tai, kiek Jūsų oda reaguoja į naują kosmetiką ir kam perkate kosmetiką nuo saulės - suaugusiajam ar vaikui. Vaiko organizmas yra dar mažiau atsparus alergijoms, todėl su vaikiška odele reikėtų elgtis ypač atsargiai. 

3. Kokį SPF man rinktis?

Pirmiausiai išsiaiškinkime, kas yra tas SPF. SPF yra Sun Protection Factor akronimas. SPF skaičių reikšmės traktuojamos dvejopai. Vienur galima rasti informaciją, jog SPF faktoriaus skaičius nurodo, kiek kartų yra padidinamas "saugus" laikas ant saulės, pasitepus šiuo kremu. Pavyzdžiui, jeigu oda ima rausti per 15 minučių nepasitepus niekuo, kai pasitepus SPF 15 apsauga, oda paraus per 15x15 minučių. Kitu supratimu, SPF skaičius nurodo, kokiu dažniu filtras praleidžia spindulius, pvz.: SPF 15 praleidžia 1/15 spindulių, t.y. jo efektyvumas bus apie 93 % . Abu aiškinimai sutaria dėl vieno - kuo didesnė SPF reikšmė, tuo mažiau efektyvesnis yra SPF reikšmės padidėjimas. Todėl galite nepersistengti su SPF filtru - SPF 30 apsauga siekia 96,66 %, o SPF 50 - 98 % . Skirtumas nėra pernelyg didelis. Taip pat, pagal abi šias formuluotės yra akivaizdu, jog joks kremas ar filtras 100 % apsaugos neduoda.
Taigi, jeigu esat visiškai baltos odos ir greitai nudegate, jums geriausia rinktis SPF 30/50 apsaugą, o jeigu degate gerai ir iškart rudai, galite rinktis SPF 20 ar net 15. Jums to turi užtekti. 

Na ir dar keli patarimai:
  • Jeigu deginatės saulėje, kremą tepkite naujai kas dvi valandas arba po kiekvienų maudynių. 
  • Įtraukite apsaugą nuo saulės į savo kasdienę kosmetiką: rinkitės veido ir kaklo kremus su mažesniu SPF arba vitaminu C (irgi pasižymi apsaugine nuo saulės funkcija). Saulės šviečia visus metus, todėl odą taip pat reikia saugoti visus metus. 
  • Ypatingą dėmesį skirkite apgamams - jeigu jaučiate, kad vietos, kuriose yra apgamų, kaista net ir patepus kremu, geriau jas pridenkite skarele ar kitu drabužiu - apgamai ypatingai jautrūs saulei ir būtent saulės poveikis apgamams yra viena iš pagrindinių melanomos priežasčių. Taip pat elkitės, jeigu pasitepėte kremu, bet oda nudegė - daugiau kremo nusustabdys odo degimo :) Geriau ją pridengti. 
  • Nudegus odai, nepulkite tepti jos riebalais! Geriau rinkitės alijošių ar kitą lengvos, neriebios tekstūros priemonę nuo odos sudirgimo. Aliejus įtraukite į rutiną tik praėjus odos kaitimui arba spalvai pasikeitus iš raudonos į rusvą. Kitu atveju gali atsirasti netgi pūslelės ant odos, nes ant karštos odos uždėjus aliejų turėsime nudegimą riebalais :) 
  • Jeigu matote kremą su apsauga nuo UVA/UVB/UVC - UVC jums visiškai nereikalingas. :) UVC spinduliai yra patys žalingiausi, tačiau juos sulaiko ozono sluoksnis. Todėl apsauga nuo UVC yra tik pigus reklaminis triukas, na, nebent tiksliai žinote, jog gyvenate po ozono skyle - tada ieškokite tokio kremo!

    Deginkitės atsakingai ir saugokite save! 
Iki kitų kartų!

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.