Silikonai kosmetikoje - blogis ar grožis? / Kosmetikos ingredientai

Sveiki!

Šiandien noriu paliesti amžinąją diskusiją apie silikonus ir geras jie kosmetikos ingredientas ar nelabai. Žinoma, dabar ant pakuočių naudojama "no silicones" sąvoka leidžia suprasti, jog silikonai nelaikomi geru ingredientu, tačiau juk jie nebuvo pradėti naudoti šiaip sau. Natūralu, jog silikonai kosmetikoje atsirado dėl tam tikrų gerųjų savybių, kuriomis pasižymi. Esu ne kartą apie jas užsiminusi, kaip ir apie pavojus, kuriuos silikonai gali kelti, tačiau jau senokai norėjau parašyti įrašą, kuriuo sudėliočiau visus taškus ant i ir galutinai išnagrinėčiau silikonų temą - kam jie, kuo naudingi ir kuo žalingi.

Kas yra silikonai?

Silikonai kosmetikoje šiek tiek skiriasi nuo to silikono, kurį mes galime pamatyti ir paliesti. Silikonai yra tokios medžiagos, kurios padaro bet kurio produkto tekstūrą lengva, malonia liesti ir tepti ant kūno. Šie ingredientai produktą padaro nelipniu, o šilkiniu, todėl ir yra taip plačiai naudojami kosmetikoje. Plaukų produktuose silikonai formuoja plėvelę, kuri išlygina pasišiaušusį plauką ir padaro jį lengvai iššukuojamu bei formuojamu. 
Silikonus sudėtyje galima atpažinti pagal pavadinimus, kurie pasibaigia galūnėmis -cone (pvz.: dimethicone) arba -siloxane (pvz.: cyclopentasiloxane). 

Kur silikonų nauda?

Turbūt sutiksite su manimi, kad malonu pasitepus odą kremu iškart jausti tą pojūtį, kai liečiant odą atrodo, jog lieti šilkinę skarą. Taip pat malonu išsiplovus galvą liesti plaukus ir džiaugtis slystančių plaukų pojūčiu. Tai būtent už šiuos poveikius ir atsako silikonai. Jie kosmetikoje yra naudojami tiesiog dėl gero kosmetikos produktų pojūčio. Naudotojas nepirks sunkios tekstūros, lipnių kremų ar šampūnų, kurie sausus plaukus palieka šiukščiais, o ne juos švelnina. Nors techniškai silikonai sukuria tik pojūtį (jie neatlieka drėkinimo funkcijos ir negelbsti nei odos, nei plaukų iš tiesų, o tik sukuria iliuzija, jog yra gerai), jie yra labai populiarūs, nes vartotojui ir reikalingas tik efektas - retas kuris gilinasi į tai, ar tai poveikis, ar tik efektas (panašiai yra ir su hormoniniais vaistais, bet apie tai kada nors vėliau). 
Tačiau teigti, jog silikonai visiškai nieko nedaro, o tik gražiai atrodo, būtų kiek nesąžininga jų atžvilgiu. Silikonai veikia sukurdami plėvelę ant odos arba plaukų, todėl plėvelė gali veikti kaip apsauga nuo žalingo aplinkos poveikio.

Tai visgi - kas su jais negerai?

Jeigu jau pradėjau apie plėvelę, tai ir pabaigsiu apie ją. Plėvelė yra geras apsauginis barjeras, tačiau ji apsaugo ne tik nuo neigiamų, bet ir nuo teigiamų poveikių. Pavyzdžiui, ant odos susiformuojanti plėvelė sudaro sąlygas, dėl kurių drėkinamieji elementai gali nepatekti į odą. Dėl to, atrodytų, odos pojūtis geras, tačiau ji pati yra sausa. Tokia problema yra ne tik su odos priežiūros priemonėmis, o ir su plaukų priežiūros priemonėmis. Plaukai dėl silikonų poveikio gali pradėti trupėti, lūžinėti, nors iš pradžių naudojant produktus atrodys tobulai ir šukuosis puikiai. Na ir antras didelis minusas yra tai, jog dimethicone ir kiti -cone giminingi junginiai kaupiasi ant odos ir išsiplauna prastai. Dėl to, jeigu naudojate šampūnus su silikonais, verta paraleliai naudoti ir šampūną, kuris giliai valo ir gali nuvalyti plaukų paviršių. Kitu atveju plaukai bus apsunkę, išsausėję ir ilgainiui jų būklė tikrai suprastės. Lygiai taip ir su oda - verta kartas nuo karto padaryti gilesnį valymą, norint išvalyti užsikimšusias poras ir atgaivinti odą.

Tai apeiti silikonus ar galima naudoti?

Jie alergijų dažniausiai nesukelia. Todėl tiesiog reikia žinoti, jog tai dažniausiai nėra nekaltas, lengvai nusiplaunantis ingredientas. Užtenka šiokių tokių atsargumo priemonių ir taisyklių ir galite mėgautis puikiu poveikiu, kurį suteikia silikonai. 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.