Sporto ir odos grožis - kuo tai susiję?

 Sveiki!

Pagal save ir aplinką sprendžiu, kad daugumos fizinis aktyvumas atėjus rudeniui nukrito. Arba padidėjo, bet laikinai - tol kol, buvo vykdomi pažadai sau, duoti rugsėjo 1 d. :) Bet jeigu aš esu stipri pesimistė ir tuo visiškai neteisi, tai tada šis įrašas sportuojantiems bus įdomus tuo, kad jie galės pasitikrinti įraše aprašytus faktus ant savęs ar sužinoti ką nors naujo. Tie, kas dar nesportuoja - rasite vieną iš daugelio priežasčių pradėti tą daryti.

Taigi, atrodytų keista, bet sportas tikrai yra susijęs su odos grožiu. Aišku, su tokiomis ligomis kaip rožinė ar egzema - reikėtų pasitarti su gydytoju, kaip intensyviai patartina sportuoti, nes prakaitavimas gali pabloginti jūsų odos būklę.

Sportas odos grožiui gali turėti tiek tiesioginį, tiek netiesioginį poveikį. Vienas iš tiesioginių - kraujotakos suaktyvinimas. Sportuojant pagerėja kraujotaka, todėl oda gali turėti tokį plumped up pojūtį po sporto (pažiūrėkite, kaip blizga gerai pasportavęs žmogus), be to, vitaminai ir mineralai bei kitos naudingosios medžiagos iš maisto ar vitaminų, kuriuos naudojame odos būklei gerinti, geriau pasieks odą.

Kita sporto nauda odai - yra tyrimų, rodančių, jog sportas gali padėti stabdyti odos senėjimą. Taip, čia vietoje injekcijų ir kremų :) Vienas iš tokių tyrimų buvo atliktas su vyresnio amžiaus profesionaliais dviratininkais ir jo metu buvo nustatytas labai įdomus dalykas. Viso kūno ląstelės turi vieną sudėtinę dalį, kuri gamina ląstelei energiją - tai mitochondrijos, dar vadinamos ląstelių varikliais. Jos gamina tokią cheminę medžiagą, angliškai vadinamą ATP (adenozino 5'-trifosfatas), kuri yra kaip ląstelės kuras, todėl odos ląstelėms ši medžiaga būtina, norint odai atsinaujinti, patyrus pažeidimus, bei taip pat ši medžiaga reikalinga, kad būtų galima gaminti kolageną, hialurono rūgštį - komponentus, kurie padeda išlaikyti jaunatvišką odos išvaizdą ir savybes. Tačiau su metais ATP gamyba mažėja. O atliekant tyrimą su aktyviais sportuojančių 55-79 metų asmenų raumenų ląstelėmis pastebėta, jog jų ląstelių mitochondrijų savybės - kaip sveiko jauno žmogaus. Šis tyrimas leido daryti išvadą, jog sportas padeda raumenims išlikti jauniems ir nesenti bei padaryta prielaida dėl tokio paties efekto visoms kūno ląstelėms (nes visų ląstelių sandarą panaši). Kitame tyrime buvo ištirtos fiziškai aktyvių ir pasyvių individų odos savybės ir pastebėta, jog vyresnio amžiaus aktyvių asmenų oda buvo geresnės būklės negu pasyvesnių panašaus amžiaus respondentų. Taigi, jeigu jau pastebite pirmąsias raukšles - galite susimąstyti. O tyrimus pridėjau apačioje.

O kaip gi atrodo netiesioginis sporto poveikis odos grožiui? Elementaru - gerėja miego kokybė ir mažėja stresas. Sportas jau seniai žinomas kaip miego pagerinimo būdas, o kokybiškas miegas gyvybiškai svarbus mūsų odos gerai būklei. Stresas apskritai yra peilis ne tik odai, bet ir visam organizmui, todėl sportas, jeigu patiriate daug streso, tikrai būtų neprošal. Bent jau neilga jogos treniruotė ar išeiti į lauką parinkti žingsnius :)

Tyrimai:

1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/acel.12735

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4531076/

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.