Kodėl verta atkreipti dėmesį į gaminio sudėtį?

Sveiki, 

turbūt daugelis jau atkreipėte dėmesį į tą faktą, jog įrašo gale visuomet atsiranda gaminio sudėtis ir aš išsamiai aprašau kiekvieną ingredientą. Nežinau, ar skaitote visa tai, ką aš ten parašau, bet jeigu skaitote, labai džiaugiuosi, nes manau, jog suprantate bent vieną iš toliau mano pateikiamų priežasčių, kam išvis reikalingas produkto sudėties nagrinėjimas.

1) Gaminio sudėtis svarbi, jei turi alergijų arba jautrią odą

Kalbame apie tuos žmones, kurie yra alergiški laktozei (taip, laktozės ir jos druskų yra kosmetikoje ir tikrai ne viename mano apžvelgtam produkte), taip pat apskritai apie tuos, kurie turi jautrią odą ir polinkį į dermatitą, o kontaktinį dermatitą galinčių sukelti medžiagų kosmetikoje naudojama pakankamai nemažai (Linalool - vienas iš dažnaussiai sutinkamų)

2) Kai kurios medžiagos ilgainiui gali veikti endokrininę sistemą

Vienas iš ryškiausių pavyzdžių - kosmetikos "konservavimui" naudojami parabenai. Seniai įrodyta, kad jie turi ryškų poveikį endokrininės sistemos darbui, nes "fonuoja" moteriškuosius hormonus estrogenus, todėl gali išderinti tiek vyro, tiek moters reprodukcines funkcijas. 

3) Fotochemiškai aktyvios medžiagos yra ypač pavojingos

Pavyzdys - praeitoje apžvalgoje "rastas" Riboflavinas (arba vitaminas B1), kuris yra reaguojantis į šviesą ir taip kenkia odai, todėl į tokias ir panašias medžiagas verta atkreipti dėmesį, nes kremo su fotochemiškai aktyvia medžiaga naudojimas saulėtu oru arba nuolat lankantis soliariume gali baigtis labai liūdnai, pvz.: melanoma.

4) Verta atkreipti dėmesį į toksiškas ir galimai kancerogenines medžiagas

Kaip sakė vienas organinės chemijos profesorius, mažai medžiagų yra, dėl kurių būtų įrodyta, jog jos yra 100 % susijusios su vėžio atsiradimu organizme. Tačiau toksiškumo įrodyti daug dirbti nereikia. Todėl verta pasisaugoti medžiagų, kurios yra toksiškos ir taip išvengsime galimybės susirgti vėžiu arba pasigauti kitų, mažiau rimtų, bet ne mažiau nemalonių ligų. Toksiškos medžiagos kenkia organizmui jį nuolat nuodydamos. Šiuo atveju ypač yra pavojingi tokių medžiagų turintys kūno losjonai, kadangi ištepus visą kūną toksiškos medžiagos yra absorbuojamos itin dideliais kiekiais.

5) Kai kurios medžiagos ardo lipidinį odos sluoksnį

Odos lipidinis sluoksnis altieka apsauginę funkciją, todėl jeigu kosmetikoje yra ingredientų, kurie ardo šį barjerą, verta apgalvoti, ar jums ši kosmetika tikrai reikalinga. Suardžius odos apsauginį barjerą, kyla odos dehidratacijos (išsausėjimo) tikimybė, taip pat įvairių alergijų ir kitų odos problemų galimybė. Taip yra todėl, kad suardžius odos apsauginį barjerą pašalinėms medžiagoms ir alergenams tampa lengviau prasiskverbti į gilesnius odos sluoksnius.

Dėl visų aukščiau išvardintų priežasčių ilgainiui gali atsirasti rimtų hormoninių sutrikimų, išsiderinti organų veikla ir kt. Aišku, nuo savaitę panaudoto kremą su toksiška medžiaga galbūt nieko blogo ir nenutiks, tačiau nedėmėsingumas produkto sudėties atžvilgiu gali pasireikšti per keletą ar net po dešimties metų. Tiesa, atrodys, jog tai visai ne dėl kosmetikos - gali išsiderinti hormonų veikla (dėl ko dažnai kaltinama skydliaukė arba lytinių hormonų bėdos, taip pat hipofizė), kilti odos problemų (vėlgi - viskas suverčiama hormonų bėdoms) ir atsirasti panašios problemos. Todėl kviečiu visas kuo daugiau dėmesio skirti savo naudojamos kosmetikos sudėčiai ir pasirūpinti savimi. Beje, asmeninė patirtis parodė, jog tai, kas būna naudingiau ir sveikiau, ne visada būna labai "nesveika" piniginei 😉

Būkime sveikos!


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.