Kelionės / Kaliningradas. Part I : vizos, eilės, kainos, ką verta pirkti ir ko - ne

Sveiki!

Šiandien įrašas apie keliones. Tiesa, ši kelionė ne itin tolima - vos ~250 km kelio automobiliu nuo Kauno. Papasakosiu apie kelionę į Kaliningrado srities didžiausią miestą Kaliningradą - kaip gauti nemokamas vizas, kiek laiko tai užtrunka, ko būtina nepamiršti, kur valgyti ir ką pirkti. Iškart įspėju, jog drabužių ir maisto prekių neaptarsiu, nes kol kas to ten nepirkau.
Žiniasklaidoje sklando labai daug įvairiausių nuomonių apie šią sritį, ypač, kai Rusija kažkodėl vis dar tebėra priešiška šalis. Tačiau šiandien atsiribokime nuo politikos ir visiškai nešališkai pašnekėkime apie šį miestą/sritį kaip tiesiog apie vieną iš turistinių krypčių.

VIZOS

Kaliningrade esu lankiusis iš viso tris kartus. Sutikau ten 2018-uosius metus, todėl turėjau galimybę stebėti, kaip Rusijoje švenčiami Naujieji metai, kurie pas juos yra tokio pat dydžio šventė, kaip pas mus - Kalėdos, o taip sudėliota dėl to, kad jie gyvena ir švenčia pagal Grigaliaus kalendorių (Kalėdos jų kultūroje yra sausio 7 dieną), taip pat jau spėjau dukart pabuvoti šiemet. 2017-aisiais įvažiuodama turėjau mokėti ~70-80 € už vienkartinę turistinę vizą + sveikatos draudimas, galiojantis Rusijos federacijoje. Na, ir laukti balažin kiek (berods savaitę ar dvi), kol viza bus pagaminta. Šiemet važiuodama vizai prašymą teikiau pati per čia , kur net nereikia mokėti rusų kalbos. Pildymas su nuotraukos padarymu ir įkėlimu užtrunka apie 15-30 min. Keldami nuotrauką būtinai atkreipkite dėmesį į keliamus reikalavimus (nuotraukos dydį ir formatą, kaip nuotrauka turi būti padaryta). Pati viza yra nemokama, patvirtinama per apytikriai 48 valandas. Būtinai įsigykite draudimą, galiojantį Rusijos federacijoje, kitu atveju pasienyje jus gali apsukti ir neįleisti į šalį :) Viza yra vienkartinė ir su ja galima lankytis šalyje 8 paras.
Būtina turėti rezervaciją viešbutyje (jeigu neturite jokio pažįstamo, pas kurį apsistosite, o jeigu turite - turite turėti jo tikslų adresą, vardą ir pavardę, telefono numerį), nes tai yra vieni iš duomenų, būtini pildant prašymą vizai gauti.

EILĖS

Kaip jau minėjau, šiemet vykau į Kaliningrado sritį dukart. Vienas iš jų buvo rugpjūčio 15 dieną, taigi, kaip tik per valstybinę šventę mūsų šalyje. Stovėjau nei daug, nei mažai - 8 valandas nuo pat atvažiavimo į Panemunės postą iki įvažiavimo į Sovetską. Atgal tokios eilės nebuvo, pravažiavome tikrai gana greitai. Na, gal per porą valandų.
Kita išvyka buvo beveik po dviejų savaičių - rugpjūčio 30 dieną ir vykome per Kybartus. Į priekį važiuojant gana ilgai teko atstovėti aikštelėje - apie 1,5 valandos + dar apie valandą užtrukome abiejuose postuose kartu sudėjus. Grįžtant su eile problemų neturėjome - užtrukome apie valandą.
Taigi, jeigu neskaityti šventinės dienos, turbūt sakyčiau, jog eilės netrunka ilgiau 2-3 valandų. Dar neužilgo Panemunėje turėtų būti atidaromas naujas, greitesnis pasienio postas, kuris turėtų padidinti pralaidumą.
Pagrindinės problemos, dėl kurių susidaro eilės pasienio postuose - iš Rusijos Federacijos pusės sistema neveikia idealiai, t.y. dar stringa vizų registravimo sistema. Na, o iš mūsų pusės - elementarus žmonių neatidumas - Kybartuose iškvietus žmones į postą, jie pamiršta susimokėti už aikštelės naudojimąsi (pirma valanda nemokama, vėliau - 3 €/24 val.), ir bandydami išvažiuoti nesusimokėję užlaiko visą eilę. :)

VALIUTA IR ATSISKAITYMAS

Tiek Sovetske, tiek pačiame Kaliningrade valiutų keityklų apstu, galima keisti eurus, dolerius, zlotus ir pan. Mokesčių nėra.
Dar viena opcija yra atsiskaitinėti Revolut kortele (beje, nemokamą Revolut kortelę ir 5 € dovanų galite gauti paspaudę čia), tačiau ji turi vieną minusą prieš keityklas - savaitgaliais Revolut fiksuoja kiek prastesnį kursą ir jį laiko viso savaitgalio metu. Darbo dieną kursas tikrai geresnis, negu keityklose, ir tas tikrai matosi, ypač atsiskaitant didesnėmis sumomis, tačiau savaitgaliais, deja, ši gudrybe neveikia. Keisti Revoluto sąskaitoje eurų į rublius nėra būtina, nes automatiškai atsiskaitant kortele jie yra paverčiami tuo kursu, kuris yra realiu laiku.

KAIP ŽINOTI, KĄ VEIKTI?

Yra labai puiki programėlė pavadinimu 2GIS, kurią atsisiuntus ir parsisiuntus Kaliningrado duomenų paketą dar Lietuvoje galima naudotis didele informacijos baze apie parduotuves, muziejus, vietas, kur pavalgyti, ir pan. net jeigu neturėsite interneto prieigos jau būdami Rusijos Federacijoje. Programėlė yra ir anglų kalba.
2GIS programėlė
Viena iš rekomendacijų būtų fortai. Jų aplink Kaliningradą yra nemažai, tiesa, tik nedaugelis dar yra atidaryti (nes tik neseniai perėjo į muziejininkų rankas iš kariuomenės), bet ekskursijos įdomios ir daug veiklų, kurios įtraukia (galima pažaisti, kurti ką nors, persirenginėti, galų gale - tiesiog prisėsti pavalgyti forte). Tiesa, ekskursijos vyksta rusų kalba.

KUR PAVALGYTI?

Drąsiai galiu rekomenduoti tris vietas.
Viena iš jų yra Peperonchino (Пеперончино) restoranas, esantis Elenos Kovalchuk gatvėje. Ten skanu, palyginti nebrangu, jauki aplinka ir įdomus maistas. Rekomenduoju parsisiųsti Пармезано programėlę, jeigu lankysitės ilgiau mieste ir jums patiks čia valgyti - su ja galite kaupti taškus už kiekvieną sąskaitą ir paskui juos iškeisti į patiekalus.
Toliau sektų Мама мия restoranas. Ten taip pat skanu, yra įdomių patiekalų, nebrangu, galima suvalgyti ir sushi, o ne tik picų. Tiesa, jie veža ir į namus. Užsakymams į namus jie turi programėlę, su kuria užsisakius galima gauti dovaną prie pirmo užsakymo (porcija sushi arba pica), užsakius virš 1000 rublių - nemokamą desertą, virš 1500 rublių - pastą, virš 2000 rublių - didelę picą. Ir dar berods nuo 600 rublių pristatymas nemokamas. Trys porcijos sushi, didelė pica ir pyragas mums atsiėjo 1215 rublių, arba 16,49 € pagal tos dienos kursą :)
Na, ir trečioji vieta, kur rekomeduočiau ateiti išgerti vyno ir pasiimti užkandžių, būtų pakrantės kavinė-restoranas Ferrum. Dvi taurės vyno ir gana nemažas užkandžių rinkinys su arbatpinigiais - 10 € :) Skanu, jauku, ypač vakare :)

KĄ PIRKTI?

Pigiau Rusijos Federacijoje yra rūkalai (pavyzdžiui, IQOS tinkančių Heets'ų pakelis kainuoja 1,9 €, aišku, priklausomai nuo kurso, rubliais apie 140, tik atminkite, kad žmogus tegali pervežti per sieną du pakelius jų nedeklaruojant), kai kurios maisto prekės, kanceliarinės prekės, apatinio trikotažo tikrai galima pigiau rasti.
Panašios kainos yra drabužių ir avalynės (avalynę lyginu su Batų kalno, o ne Akropolio/Megos/kitų PC kainomis, kurios aukštesnės daugumoj atvejų), tačiau pasirinkimo kur kas daugiau ir daug daugiau odinės avalynės. Kosmetikos ženklai kai kurie yra tokios pat kainos (pvz.: Rimmel, Bourjois, Inglot), tačiau kai kurie - ženkliai pigesni (pvz.: PUPA kosmetika). Yra gana daug natūralios kosmetikos, bet pačios pigiausios imti nepatariu, nes pati nudegiau su alergija. Ir šiaip pravartu imant rusišką/baltarusišką kosmetiką atidžiai išstudijuoti sudėtį ir turėti omenyje, jog Rusijos eksportuojami produktai į ES ir pardavinėjami savo ekonominės erdvės viduje gali skirtis, nes skiriasi standartais bei reikalavimai. Todėl su kosmetika - atsargiai. Sutapimas ar ne, bet su kosmetika, pirkta vaistinėje, nenudegiau visiškai. :)

Šiam kartui tiek! Pratęsiu, kai turėsiu daugiau informacijos ;) Nes važiuosiu dar tikrai ne kartą :)
Turite klausimų? Rašykite komentaruose.
Iki greito!

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.