Policistinių kiaušidžių sindromas / Profilaktika

 Sveiki!

Šiandien trumpai papasakosiu apie PKS - policistinių kiaušidžių sindromą. Kokia tai liga, ar yra gydymas, jeigu taip - koks, ir kuo ji gresia. Aš manau, jog viena ausimi visos moterys, kurios yra vaisingo ir lytiniam gyvenimui brandaus amžiaus, yra bent puse ausies girdėjusios apie šį hormoninį sutrikimą, kartu su endometrioze vienoje "krūvoje".

Policistinių kiaušidžių sindromas yra heterogeninis endokrininis sutrikimas, kurio metu atsiranda padidėjęs androgenų (vyriškųjų hormonų) aktyvumas arba estogrenų (moteriškųjų hormonų) virtimas androgenais ir dėl to yra išbalansuojama bendra hormoninė sistema, tame tarpe ir kasos hormonai - atsiranda padidėjusi insulino gamyba ir audiniai tampa atsparesni insulinui. Dėl to pasireiškia mėnesinių nereguliarumas arba dingimas, viršvoris, policistozę turinčios moterys turi didesnę tikimybę susirgti cukriniu diabetu (dėl padidėjusio audinių atsparumo insulinui), padidėja plaukuotumas, žemėja balsas ir pan. Antsvoris yra susijęs su širdies ir kraujagyslių sistemos problemomis, tačiau nemažiau svarbu ir anovuliacijos (ovuliacijos nebuvimas) arba oligoovuliacijos (ovuliacija vyksta ne kiekvieną ciklą) faktorius. Būtent dėl jo moterys ir atkeliauja pas gydytojus sužinoti šios diagnozės, nes nepavyksta pastoti - anksčiau šią ligą diagnozuoti galima nebent esant viršsvorio ar didelio plaukuotumo problemai arba nesant mėnesinėms iki 16-18 metų amžiaus. Tokie požymiai mergaitėms ir jų mamoms ar globėjoms jau kelia rūpestį, tačiau tokį dalyką kaip nereguliarias mėnesines paprastai nurašome kaip nereikšmingą dalyką. Aš savo diagnozę sužinojau praėjus 2-3 metams nuo mėnesinių pradžios, kai jos vis dar buvo nereguliarios iki tokio lygio, kad dingdavo 2-3 mėnesiams. Tada užsirašiau pas ginekologą (vaikų, beje, nes iki pilnametystės man dar buvo toloka) ir sužinojau diagnozę, kurią vėliau patvirtino dar dvi gydytojos jau suaugusiam amžiuje.

Ir nors šis įrašas gali nuskambėti kaip reklama, man dėl to nėra baisu :) Aš pati bemaž 10 metų apie tai skaitau, ieškau informacijos, bandau sau padėti ir dabar +/- jau turiu šiokių tokių rezultatų. Kadangi pati tos informacijos rasdavau pakankamai mažai, nes iš tiesų be hormoninio gydymo (kodėl ji atmetu, paaiškinsiu vėliau) jokio gydymo gydytojai nėra sugalvoję, nes tai pakankamai kompleksinis sutrikimas ir jo priežastys iki šiol iki galo nėra aiškios. Dėl to ir dalinimasis yra pačių žmonių, o jie arba turi kuo pasidalinti (nes turi rezultatų) arba bando viską bergzdžiai. Esu skaičiuosi, kad geras variantas numesti nereikalingo svorio ir taip pareguliuoti hormoninį foną yra Paleo mityba. Beje, netgi yra tinklaraštis apie Paleo naudojusią ir sėkmingai pastojusią moterį: http://gandralizdis.blogspot.com/ . Galite paskaityti. Asmeniškai mane ši istorija labai įkvėpė ir nors aš nebuvau pasiryžusi keisti mitybos iš esmės (tuolab, kad mano atveju nėra nei antsvorio, nei vyriško plaukuotumo, nei polinkio į diabetą, o ir ovuliacija man vyksta), labai džiaugiausi perskaičiusi, jog gimė vaikutis. 

Kol nenaudojau papildomų preparatų, 2-3 mėnesiams man ciklą sureguliuodavo tiesiog režimo laikymasis. Ėjimas laiku miegoti, valgymas visada panašiu laiku, streso mažinimas ir panašiai. Bet tai būdavo labai laikina - tik koks, pavyzdžiui, buitinis konfliktas, ir hormonai vėl "nušoka". 

Iš esmės apie ką norėjau parašyti - tai apie inozitolio papildus. Būtent jie man kol kas išsprendė nereguliaraus ciklo problemą. Dėl ovuliacijos pakomentuoti negaliu, nes nedarau testų, o ovuliacijos buvimą man yra patvirtinusi gydytoja echoskopinio tyrimo metu. Iš kur aš apie juos sužinojau ir kodėl būtent inozitolis? Na, tiesiog vieną vakarą eilinį kartą vėluojant mėnesinėms neaišku kiek susinervinau ir ėmiausi ieškoti mokslinių tyrimų, eksperimentų apie mio-inozitolio (myo-inositol) poveikį ovuliacijai ir galimybei pastoti. Nors man kol kas pastojimas nėra aktualus ir ovuliacija nėra dingusi, kiek žinau, tačiau ateityje bus aktualus. Be to, jeigu vyksta ovuliacija, tai vyksta ir mėnesinės, ar ne? :) 
Vienas iš tokių straipsnių yra čia (anglų kalba) : https://www.fine-modus.com/wp-content/uploads/2012/02/inositol-and-PCO.pdf . Taigi, tiesiog nusipirkau papildus ir juos pradėjau naudoti. Ir tikrai pagelbėjo ir šiuo metu ciklas be vieno iškritimo yra reguliarus, čia kalbu už daugiau negu pusės metų laikotarpį. Jokių šalutinių poveikių nepajutau. Todėl labai noriu parekomenduoti šią medžiagą ir jeigu kovojate su šia liga, siūlau pradėti ne nuo hormonų, o būtent nuo mio-inozitolio. Aišku, tarkitės su gydytojais. Aš nesu gydytoja, o kalbu grynai iš patirties. Tačiau labai norėjosi pasidalinti, nes informacijos pati rasdavau jos minimaliai.

Na, o kodėl sakau "ne" hormoninei kontracepcijai? Dalykas labai paprastas. Jeigu mėnesinės ir ovuliacija jums kartas nuo karto atsiranda ir ovuliacija įvyksta, tai reiškia, jog organizmas reikiamus hormonus šiem procesams pasigamina, tiesiog gamyba vyksta nepastoviai. Jeigu jūs įvedate organizmo nepagamintus hormonus, atsiranda tikimybė, jog ilgainiui organizmas pats tų hormonų nebegamins. Todėl turėsite priklausomybę nuo hormoninės kontracepcijos. Vėlgi, čia yra kukli ir neprofesionali nuomonė, todėl pasitarkite su gydytoju.

Tikiuosi, straipsnis buvo naudingas. 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.