5 būdai, kaip palaikyti tvarios mados principus savo spintoje

 Sveiki!

Šiandien stengiamės tvariai daryti kone viską: apsipirkti, keliauti, naudoti daiktus. Viskas dėl mūsų visų namų - Žemės - ilgesnio gyvavimo, na, o jeigu pasiseka sutaupyti, tai išvis tobula. Drabužiai ir aksesuarai šiame procese taip pat nėra išimtis, todėl noriu Jums papasakoti, o galbūt priminti keletą principų, kurių galite laikytis, norėdami rengtis stilingai ir madingai bei tuo pat momentu tausoti gamtą.

1. Multifunkciniai ir laisvai derinami drabužiai

Kuo mažiau drabužių ir kuo daugiau derinių bei skirtingų įvaizdžių, tuo geriau. Nustebsite, tačiau šitoje vietoje net ir iš pirmo žvilgsnio luxury prekiniai ženklai yra "į temą". Pavyzdžiui, lietuvės sukurtas prekinis ženklas Top to Bottom. Šie drabužiai gali būti dėvimi keliais būdais, taigi, galite sukurti kelis skirtingus įvaizdžius, be to, yra gaminami pagal užsakymą, taigi, nėra pagaminama bereikalingų gaminių, kuriuos reikia išmesti. Todėl, jeigu galvojate, kad tvariu daiktu gali būti tik ne naujas daiktas, Top to Bottom prekinis ženklas parodo, jog tai - tik mitas. Visus šio prekinio ženklo produktus galite rasti internetinėje parduotuvėje https://www.ttbfashion.lt/ . Man asmeniškai labiausiai patiko wrap-over palaidinė - iš jos galima pasidaryti ir palaidinę atvira nugara, ir palaidinę su gilia iškirpte priekyje, ir palaidinę, kuri surišama priekyje. Galite pažiūrėti video čia - https://www.ttbfashion.lt/preke/zydra-wrap-over-palaidine/.

2. Kokybiški audiniai

Kitas svarbus dalykas yra kokybiški audiniai. Kuo kokybiškesni Jūsų nešiojami audiniai, tuo jie ilgiau nešiosis ir džiugins Jus kokybiška išvaizda. Rekomenduoju rinktis natūralius audinius, bet aišku, kokybiškai pagaminti sintetiniai audiniai puikiai tinka nešioti ilgai. Todėl siūlau investuoti į kokybiškus, brangesnius, tačiau ilgai tarnaujančius drabužius - taip ir sutaupysite, ir tausosite gamtą, nes išmesite kur kas mažiau, negu nuolat pirkdami naujus drabužius kasmet.

Pavyzdys: dermantininiai batai kainuoja 30 Eur, tačiau nešiojasi metus, na pusantrų. Arba odiniai batai už 50 Eur, bet nešiojasi 3-4 sezonus. Dermantininiai kainuoja 20-30 Eur per metus, o odiniai gali kainuoti 12-15 Eur. Skirtumas yra, ypač jeigu skaičiuojam po kelias poras batų.

3. Kapsulinė spinta

Šis principas dabar yra ypač populiarus, kaip ir pats zero waste judėjimas. Esmė - 30-40 drabužių bazė, kurie dera tarpusavyje spalviškai ir leidžia sukurti daug skirtingų drabužių derinių. Tokia spinta, jeigu gerai sutvarkyta, leidžia planuotis outfitus ir pagal nuotaiką, ir pagal poreikius (kapsulinėje spintoje turėtų būti ir outfitai darbinei/profesinei, ir laisvalaikio aplinkai), todėl Jūs su nedideliu kiekiu drabužių turėsite viską, ko gali prireikti bet kokiu atveju.

4. Teisinga drabužių priežiūra

Visada atkreipkite dėmesį į etiketes - kokiu būdu ir kokia temperatūra reikia skalbti Jūsų turimus drabužius. Dėl to geriau etikečių nenukirpinėti, o jas išsaugoti. Asmeniškai aš kaip tik neseniai pradėjau naudoti tokią taktiką: rūbus, kurių labiau gaila, skalbiu rankų skalbimo arba vilnos skalbimo režime (pavyzdžiui, viršutiniai drabužiai, kaip kad megztiniai, palaidinės ir marškinėliai vasarą), o kurių gaila mažiau (drabužiai po namus, patalynė ir pan.) skalbiu įprastu medvilnės režimu. Skalbiant švelniu skalbimu, naudoju 30-40 laipsnių temperatūrą, o skalbiant medvilnės režimu - 30-60 laipsnių. Skalbiant vilnos arba rankų skalbimo režimu drabužiai mažiau "mėtomi" po skalbyklės būgną, dėl to mažiau pažeidžiami ir geriau laikosi.

5. Apsipirkimas SecondHand

 Liaudiškai vadinami skudurynai yra turbūt labiausiai paplitęs (bet ne pats paprasčiausias) būdas tausoti gamtą, madingai ir stilingai papildyti savo garderobą ir rasti kokybiškų drabužių. Čia laimi tos šmutkių gerbėjos, kurios turi geležinę kantrybę, turi galimybių skirti ilgesnius laiko tarpus drabužių paieškoms ir galimybes apvažiuoti keletą skudurynų. Man asmeniškai prireikia 1-2 valandų, kol peržiūriu, išsirenku ką pasimatuoti ir persimatuoju kokius 20 drabužių, iš kurių tinka du ar trys, tačiau dar reikia gerai pagalvoti, prie ko juos derinti ir ar tikrai jie verti savo pinigų (kartais būna, jog džinsų kokybė tokia, kad jie šiek tiek patrinti, o kainuoja 20 Eur, tai mano nuomone, neverta tiek mokėti, jeigu parduotuvėje galima rasti kokybiškus ir už 50-60 Eur ir juos nešioti 2-5 metus).

Mano nuomone, būti tvariu ir madingu yra lengva. Aš netgi sakyčiau, jog tai yra patogu. Vienas dalykas - mes tampame nepriklausomi nuo daiktų. Mes kreipiame dėmesį ne į tai, kokias emocijas mums kelia drabužis, o kaip jis derinasi su kitais drabužiais, kiek derinių galima su juo sukurti ir kiek jis praktiškas. Kitas dalykas - tai yra daug pigiau, negu nuolat gaudyti mados bangas ir pirkti naujus daiktus. Todėl kviečiu ir jus naudoti šiuos principus, gerai atrodyti ir saugoti gamtą.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.