Sviestmedžių (taukmedžio) aliejus ir jo nauda / Ingredientai

 Sveiki!

Šiandien trumpai aptarsiu vieną iš dažniausiai sutinkamų kosmetikos ingredientų - sviestmedžių aliejų, angliškai dar vadinamą shea butter. Sviestmedžiai auga Afrikoje - afrikinių sviestmedžių vaisių ir yra išgaunamas sviestmedžių aliejus. Šis ingredientas kosmetikoje yra pakankamai plačiai paplitęs, nes yra sąlyginai nebrangus, tačiau veikia gerai.


Pirmiausia, šis aliejus veikia kaip emolientas. Emolientu vadiname medžiagą, kuri veikia užpildydama tas odos vietas, kuriose nėra drėgmės, bei užrakindama drėgmę odos viršutiniame sluoksnyje - epidermyje - kiek įmanoma ilgiau (jeigu tai emolientas, kuris turi daug aliejaus, o aliejus pats iš savęs jo tikrai turės). Emolientas nėra tas pats, kas drėkiklis - emolientas tiesiog gali būti drėkiklio sudedamąja dalimi. Ši medžiaga neatlieka vandens įnešimo į odą funkcijos - ją atlieka kitos drėkiklio sudedamosios dalys.

Būtent todėl šis natūralus emolientas puikiai tinka žmonėms, linkusiems į tokias odos problemas kaip egzema, atopinis dermatitas, įvairūs nudegimai ir pleiskanos. Viena iš sąlygų, kuri paaštrina šias odos problemas, ir yra tai, jog odos viršutinis sluoksnis išsausėja, tampa daug pažeidžiamesnis ir jautresnis bei labiau reaguoja į įvairius aplinkos veiksnius. 2015 metais atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 25 žmonės su lengva arba vidutine egzema, kurie tepė kremą su sviestmedžių aliejumi tris kartus per dieną dvi savaites. 79 % iš jų pajuto mažesnį odos niežėjimą, o 44 % - geresnį odos sudrėkinimą. Taip pat verta paminėti, jog šis aliejus praturtintas vitaminais A ir E bei klinikiniai tyrimai rodo, jog alergijos šiam aliejui yra ypač retos. 

Sviestmedžių aliejų savo kosmetikos priemonių sudėtyje galite atpažinti po šiuo slapyvardžiu: Butyrospermum Parkii Butter . Jo galima įsigyti ir vieno, atskirai ir tepti ant odos ar pažeistų jos vietų.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.