Odai reikalingi vitaminai #2

 Sveiki!

Tęsiu prieš tai rašytą įrašą apie tai, kokie vitaminai ir mineralai yra naudingi mūsų odai bei kokias naudas jie suteikia.

Selenas - labai svarbus, baltymų sintezėje dalyvaujantis elementas, kuris taip pat yra ir antioksidantas. Jo organizmui reikia 55 mikrogramų per dieną suaugusiam žmogui. Seleno galite rasti jūros gėrybėse, žuvyje, žolėdžių gyvūnų mėsoje, kiaušiniuose na, o daugiausia jo yra bertoletijų (braziliškuose) riešutuose - 544 mikrogramai (kalbame apie 6-8 riešutėlių porciją). Taigi, šių riešutų rekomenduojama suvalgyti dukart per savaitę, nes seleno padauginimas irgi yra toksiškas, kaip ir jo nepriteklius.

Kaip antioksidantas, selenas padeda išvengti ląstelių pažeidimo neutralizuodamas laisvuosius radikalus, todėl padeda išvengti odos senėjimo ir apsaugo nuo odos vėžio, sumažindamas grėsmę juo sirgti. Jis veikia panašiai kaip ir vitaminas E, apgaubdamas ląstelių membranas apsauga nuo pažeidimų. Be to, yra studijos, įrodančios, jog selenas apsaugo nuo UV spindulių, sumažina odos uždegimines reakcijas ir pigmentaciją.

Dėl antioksidacinių ir antiuždegiminių savybių selenas mažina paraudimą. Taip pat padeda esant pleiskanoms (joms gydyti turėtumėte ieškoti ingrediento seleno sulfido (selenium sulfide) šampūnuose nuo pleiskanų).

Vitaminas E - riebaluose tirpus vitaminas, kuris daugumai iš Jūsų jau girdėtas n kartų. Jis labai populiarus kosmetikos gaminiuose. Natūraliai jis egzistuoja mūsų odoje ir antioksidacinėmis savybėmis apsaugo odą nuo aplinkos užterštumo. Taip pat vitaminas E (arba tokoferolis) padeda sušvelninti odą. Su laiku, oda praranda dalį natūraliai turimo vitamino E ir pradeda matytis odos senėjimo požymiai, todėl natūralu, jog reikia papildyti jo atsargas ir iš vidaus, ir iš išorės. Be to, yra manoma, jog riebesnės odos vietos turi daugiau šio vitamino odoje (juk tai riebaluose tirpus vitaminas).

Kombinuojamas su vitaminu C vitaminas E išlygina odos spalvą, atgaivina pavargusią odą ir apsaugo nuo išorės veiksnių. Vitaminas C šią funkciją atlieka odos paviršiuje, o vitaminas E įsigeria į odą (jos riebalus) ir veikia giliau.

Daugiausiai šio vitamino yra kviečių gemalų aliejuje, saulėgrąžų sėklose, migdoluose, lazdyno riešutų aliejuje, sapotoje ir minėtų riešutų aliejuose. Aišku, vitamino E turi ir lašiša, mėsa, avokadai.

Paros norma - apie 10 mg.

Vitaminas K - priešingai, negu apie prieš tai buvusį vitaminą, apie šį turbūt esate girdėję gerokai mažiau arba negirdėję apskritai. Vitaminas K taip pat tirpsta riebaluose ir yra svarbus kraujo krešėjimo procese bei sveikų kaulų formavimosi procese. Jo natūraliai yra lapinėse daržovėse, daržovių aliejuose, kai kuriuose vaisiuose. Žarnyno bakterijos taip pat gamina vitaminą K pačios. Suaugusiam žmogui jo reikia 0,3-0,6 mg.

Yra atliktas tyrimas, kuriuo įrodyta, jog vitamino K1 (fitonadiono), retinolio, vitaminų E ir C gelis padeda sumažinti paakių patamsėjimą bei sumažinti raukšleles po akimis. Beveik pusė dalyvavusių tyrime asmenų pastebėjo skirtumą po aštuonių savaičių. Taigi, galima teigti, jog vitaminas K sumažina senėjimo požymius veikdamas kartu su kitais vitaminais. Taip pat tyrimais įrodyta, jog vitaminas K gali būti naudingas gydant žaizdeles dėl savo antioksidacinio poveikio - tai ypač aktualu turint aknę. Tiesa, kol kas reikalingos tolesnės studijos, norint išsiaiškinti, kokį konkrečiai vaidmenį vitaminas K atlieka žaizdų gijimo procese. Visgi, tokia prielaida yra visiškai logiška, nes vitamino K svarba kraujo krešėjimo procese yra jau seniai įrodyta ir šio vitamino nepriteklius pasireiškia kaip nesustabdomas kraujavimas.

Taigi, jeigu numanote, jog tam tikrų vitaminų jums gali pritrūkti šiuo šaltuoju metu laikotarpiu, rekomenduoju pirmiausia peržiūrėti savo racioną ir įvesti reikiamus produktus į jį. Patikėkite, tai nėra sudėtinga, tačiau reikalauja visai nedaug valios ir užsispyrimo. Užtat rezultatai paskui bus itin džiuginantys. 

Geros ateinančios savaitės ir iki greito!


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.