Odai reikalingi vitaminai

 Sveiki!

Artėja ruduo, o kartu su rudeniu ateina ir metas, kada ima trūkti vitaminų. Jų pradeda trūkti dėl labai elementarios priežasties - poreikis didesnis dėl atsiradusio didesnio krūvio organizmui, kuris dažniausiai pasireiškia dėl darbo, prasidėjusių mokslo metų.

Vitaminas C - ypač svarbus visam organizmui antioksidantas. Labiausiaoi jis populiarus dėl imuniteto stiprinimo, ir nors iš esmės nėra mokslinių tyrimų, kurie 100 % patvirtintų, jog gerėja imunitetas ir atsparumas ligoms, tokioms kaip peršalimas, naudoajnt vitaminą C, tačiau tikrai yra pastebėta, jog jau susirgę žmonės ir naudojantys vitaminą C padeda savo roganizmui su liga susitvarkyti daug greičiau. Todėl, mano nuomone, vitaminą C naudoti papildomai bent jau rudenio pradžioje yra būtina. 

Norint palaikyti normalią organų veiklą, reikalingas didelis vitamino C kiekis. Nors oda ir yra didžiausias organizmo organas, šį vitmainą ji įsisavina tik tada, kai jis jau būna pasiskirstęs svarbiausiuose organuose. Todėl, jeigu oranizmas patiria vitamino C trūkumą, oda tą pajaučia pirmoji, ir būtent dėl šios priežasties būtina jo gauti papildomai tiek iš vidaus, tiek naudojant kosmetiką, praturtintą šiuo vitaminu.

Vitaminas C skatina kolageno gamybą, todėl kovoja su odos senėjimu. Organizme kolagenas yra gaminamas nuolatos, tačiau gamybos "apimtys" su laiku vis mažėja, o poreikis - didėja. Todėl būtina skatinti gamybą, norint išlaikyti odos elastingumą ir sumažinti senėjimą. Taip pat vitaminas C veikia kaip balinantis, pigmentaciją mažinantis ingredientas. Šis antioksidantas sureguliuoja melatonino kiekį ir koreguoja odos atspalvį, sumažindamas jau matomo pigmento ryškumą bei užkirsdamas kelią naujoms pigmentinėms dėmėms. Na ir, be abejo, kaip antioksidantas pazižymi gydomuoju poveikiu, padėdamas greičiau gyti smulkiems odos pažeidimams, lygindamas randelius nuo aknės.

Vitamino C rasite šiuo produktuose:

  • žaliose lapinėse daržovėse, todėl salotos puikus būdas pasirūpinti atsargomis;
  • kopūstai, brokoliai, ropės;
  • pomidorai, bulvės, morkos;
  • bananai, apelsinai, mandarinai, greipfurtai, citrinos;
  • braškės, juodieji serbentai, agrastai;
  • obuoliai, melionai, paprikos;
  • kiaušiniai;
  • mėsa;
  • žuvis.

Vitaminas D - aišku, po vasaros, ypač paskutinių jos savaičių, kol kas papildomai naudoti šį vitaminą nėra poreikio, tačiau vėliau - manau, šį vitaminą naudoti papildomai yra būtina. Vitaminas D pasižymi uždegimą malšinančiu poveikiu, todėl yra puikus pagalbininkas kovojant su bėrimais ir šio vitamino trūkumas yra siejamas su aknės atsiradimu. 

Galima naudoti spalio-balandžio mėnesiais šį vitaminą chorkalciferolio forma po kelis lašus per dieną ir tokiu būdu užtikrinti, jog jūsų organizme šio vitmaino netrūks. Svarbiausia yra neviršyti dienos dozės, nes vitaminas D turi savybę kaupti organizme ir tai gali tapti inkstų ar širdies veiklos sutrikimų priežastimi. 

Vitamino D3 rasite šiuo produktuose:

  • riebi žuvis;
  • kiaušiniai;
  • ikrai;
  • mėsa;
  • visa pieniška produkcija - sviestas, pienas, sūris.
Vitaminas B, tiksliau, vitaminų B grupė - svarbi tiek odai, tiek plaukams, tiek nagams. Labai dažnai odai, plauakms ir nagams akcentuojamas biotinas - vitaminas B7 - kuris iš tiesų yra svarbus normalios odos būklės palaikymui ir plaukų augimo skaitinimui. Be biotino oda išblykšta, ima sausėti, plaukai ima slinktis, o nagai - skilinėti. Biotinio gausite iš mielių, jautienos, žirnių, šokolado, grybų, kiaušinio trynio ir avižinių kruopų.
Taip pat svarbūs ir kiti vitaminai - B2, B3, B9. Pastarasis dar yra vadinamas folio rūgštimi ir pasižymi toksinus šalinančiu poveikiu. Na, o pašalinus toksinus iš organizmo, jie nesišalina pro odą, todėl oda gražėja, taip pat folio rūgštis skatina plaukų augimą, nes skatina ląstelių atsinaujnimą. Folio rūgšties apstu žalialapėse daržovėse - špinatuose, brokoliuose, salotose, taip pat jos yra avokaduose, lęšiuose, apelsinų sultyse. 
Vitamino B3 trūkumas neretai yra dermatito priežastis. Šis vitaminas, dar vadinamas niacinu, padeda išlaikyti odos drėgmę, taip pat mažina pigmetines dėmes. Jo yra pieno produktuose, mėsoje, kepenyse, žuvyje, grikiuose, rupioje duonoje, bulvėse.



Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.