Marketingas ant kosmetikos etikečių - kas tiesa, o kas melas?

 Sveiki!

Sekmadieniui paruošiau lengvą straipsniuką apie tai, kokie mitai labai dažnai vyrauja renkantis kosmetiką ir lyginant priemonių sudėtis bei kokius marketingo triukus naudoja kosmetikos gamintojai tam, kad pritraukti Jūsų dėmesį. 

1. Organiški produktai geresni, negu "chemija"

Iš tiesų - absoliučiai nėra skirtumo, kokios kilmės yra kosmetikoje naudojami produktai - natūralios ar sintetinės. Ir vienas, ir kitas ingrediento variantas gali turėti pavojingų priemaišų, o ir orientuotis reikėtų pagrinde ne į organiškumą, o į paties ingrediento savybes ir poveikį odai bei jūsų sveikatai. Pavyzdžiui, rūgštys jas naudojant neteisingai, nors ir natūralios, gali pridaryti labai daug žalos. Arba taip plačiai paplitusio SLS pakaitalas Sodium Coco-Sulfate, atrodytų, natūralesnis, tačiau iš tiesų nemaža jo dalis yra tas pats SLS (skaitykite čia). Natūralus ir organiškas gali būti ir mažiau naudingas, negu cheminis ingredientas - vargu, ar galime lyginti daržovių aliejaus ir hialurono rūgšties (tiksliau, jog junginių) teikiamas naudas, ar ne? Todėl ingredientus reikia vertinti pagal jų poveikį, o ne pagal jų kilmę.

2. Kuo įmantresni ingredientai, tuo kosmetika geresnė

Ne visada įmantrybės kosmetikos sudėtyje turi praktinės reikšmės ir naudos odai. Turbūt pats paprasčiausias to pavyzdys būtų ne taip seniai buvusios populiarios tikro aukso dulkių turinčios kaukės. Iš dalies - naudos yra, jeigu turėti omenyje tai, jog tiek sidabras, tiek auksas yra taurieji metalai, kurie turi antiuždegiminių savybių. Vigi, verta pažymėti, jog veidas yra jautri vieta, ir jeigu turite kontaktinį dermatitą, susijusį su papuošalų nešiojimu - tokios kaukės yra ypač nerekomenduojamos. Be to, nėra medicininių įrodymų, jog auksas yra bent kuo nors geresnis už kitus antioksidantus (vitaminą E ar A), kuriuo tikrai galima tepti ant veido. Todėl ir su auksu, ir su kitomis įmantrybėmis tikrai būna, jog nei verta, nei reikia rizikuoti teptis ant veido. Viską reikia vertiti per mokslinių tyrimų prizmę.

3. Brangesnė kosmetika yra geresnė

Dar vienas mitas, kuris iš dalies tiesa, iš dalies - ne. Niekas nežino, kaip yra skirstomas pelnas, kurį kosmetikos gamintojas gauna iš Jūsų pirkinio, todėl neaišku, kur gamintojas investuoja labiau - į marketingą ar į savo produkto tobulinimą ir gamybą. Ir vargu, ar Jūs tai sužinosite, nebent gilinsitės į metines finansų ataskaitas ir pardavimų kiekius - tada galima numanyti, ar įmonė rūpinasi R&D dalimi, ar grynuoju pelnu (o grynajam pelnui kelti naudoja investicijas į reklamą) . Taigi, vienareikšmiškai teigti, jog brangiau yra geriau, negalima, nebent užtikrintai žinote konkrečius pavyzdžius.
Kažkada ieškojau šampūno dovanai brangiam žmogui. Apėjau visą vaistinę, praleidau 2-3 valandas skaitydama sudėtis, tačiau sudėtis be silikonų, be kenskmingų medžiagų buvo buteliuke, kurio 500 ml kaina 4 Eur :) Tai nuo šio įvykio esu 100 % įsitikinusi, jog brangu nėra geriau.

4. Jeigu gamintojas rašo, jog netestavo kosmetikos ant gyvūnų, ji yra cruel-free

Šioje vietoje turiu išsklaidyti visų cruel-free fanų rožines fantazijas - praktiškai visi kosmetikos ingredientai yra testuoti ant gyvūnų ir tokiu būdu, aišku, netiesiogiai, didžioji dalis mūsų naudojamos kosmetikos tikrai nėra cruel-free, nes sudėtinės dalys praeina testavimą ant gyvūnų, jeigu ne Europos Sąjungoje (nuo 2013 metų Europos Sąjungoje šis dalykas draudžiamas), tai kitose šalyse tai vyksta. Netikite? Užeikite į šį puslapį, įveskite į paiešką bet kokį kosmetikos ingredientą, kurį randate ant savo priemonės, ir paspauskite ant pavadinimo. Turėtumėte matyti ataskaitas, kuriose yra išsamūs aprašymai, kokie testai atlikti ir kokie rezultatai. Ir dauguma įmonių, gamindamos kosmetiką, remiasi šia informacija, nes teorinių žinių nepakanka saugumui įvertinti, o saugumas yra vienas pagrindinių kriterijų, gaminant kosmetiką, kadangi nesaugus produktas gali atnešti didelius nuostolius - tiek reputacijos, tiek ieškinių dėl sugadintos sveikatos forma. 

Šiandien - tiek. Kiek faktų žinojote, o kiek iš jų buvo nauji? Parašykite komentaruose. 
Gražios ateinančios savaitės Jums!

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.