Randai: rūšys ir gydymas

 Sveiki!

Šiandien aptarsiu randus ir jų rūšis. Randai neišnyksta niekada, tačiau galima sumažinti jų matomumą ir be abejo, dėl to patiriamą emocinį diskomfortą. Kartais galimas ir fizinis diskomfortas, žinoma.

Visų pirma - kaip atsiranda randas? Kai oda yra pažeidžiama, pirmiausia atsiranda krešulys, kuris yra pirmas žaizdos gijimo etapas. Po to organizmas supranta, kad yra odos trūkumas, ir pradeda gaminti daugiau kolageno. Kolagenas turi skaidulas (apie kolageno sandarą kalbėjomės čia), ir tarp jų susidaro skersiniai ryšiai, dėl ko jos susiglaudžia labai tankiai ir sudaro standų pakaitinį audinį (vietoje odos). Tas audinys blokuoja ląstelių ryšį ir normalų žaizdos gijimą, ko pasekoje vietoje naujos odos žaizda užgija susidarant tokiam ne visai, kaip mūsų oda, bet iš odos ląstelių sudarytam audiniui.

Keloidiniai randai arba tiesiog keloidai - atsiranda dėl agresyvaus gijimo proceso ir perteklinio kolageno susidarymo. Keloidiniai randai būna didesni už pačią žaizdą. Jie būna iškilūs, rausvos spalvos ir blizga. Su laiku jie plinta ir netgi būna, jog panaikinus juos jie atauga atgal (po chirurginio gydymo). Be chirurginio gydymo galimas gydymas hormonais arba silikoniniais tepalais/pleistrais, kurie sulygina iškilumą su aplink esančia oda. Tokio rando atsiradimui didelė rizika yra tada, kai oda yra tamsesnė, brendimo laikotarpis bei ilgas žaizdos gijimas.

Kontraktūriniai randai - atsiranda po gilių odos nudegimų, kai oda yra pažeidžiama visa (per visą storį) ir žaizda gydama tiesiog susitraukia, taigi, atsiranda tempimas, o jeigu žaizda yra prie sąnarių ar kitų lanksčių vietų, gali būti ir ribojami judesiai. Be to, kontraktūriniai randai gali migruoti ir į raumenis ar nervus, jeigu pažeidimas "kabina" ir juos. Jeigu turite gilią žaizdą po nudegimo ar kitos traumos, vos tik pastebėjus, kad oda randėja, būtina kreiptis į specialistus ir pradėti gydymą nedelsiant, nes procesui įsibėgėjus gali būti sunku suvaldyti pasėkmes.

Hipertrofiniai randai - kaip ir keloidai, jie - perteklinio kolego pasėkmė, tačiau jie neplinta už pradiėns žaizdos ribų. Jie būna standūs, iškilė, rausvi. Gali formuotis iki pusės metų, sumažėja savaime per porą metų. Dažnai tokie randai susiformuoja po nudegimų galūnėse, gali būti ir nuo spuogų, ypač nugaroje.

Atrofiniai randai - dažniausiai apvalūs, įdubę, nedideli. Jiems susidarant priešingai negu keloidams ar hipertrofiniams randams trūksta "medžiagos", todėl ir atsiranda įdubimas. Konkrečiai būna raumeninio arba riebalinio audinio trūkumas. Dažniausiai šie randai atsiranda po vėjaraupių, aknės infekcijų, operacijų ir pan. Strijos irgi yra prisikiriamos atrofiniams randams.

Su susidarymu aišku, o kaip gydyti?

Savigyda aš būčiau linkusi patarti neužsiimti. Randų susidarymas yra procesas, vykstantis per ilgą tęstinį laikotarpį, todėl užsiimdami savigyda galite nebent pralaimėti laiko. Geriausia tokiais atvejais yra pasirodyti dermatologui, ir jis, įvertinęs, kokio tai tipo randas, kiek įmanoma jį pasiekti "iš vidaus" (t.y. kiek jis yra arti kraugyslių), pažeidimo rimtumą ir rando bei jūsų odos pigmentaciją, nuspręs, kokio gydymo jums reikia.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Plaukų priežiūra / Dr. Konopka's stiprinantis ir atkuriantis plaukų struktūrą šampūnai

Kosmetikos sudėtis / SLS/SLES vs. Sodium Coco-Sulfate - kuo skiriasi?

Kelionės / Kuba. II dalis: internetas, kur ir ką valgyti, kokius suvenyrus nusipirkti, tarpmiestinis transportas.